BAČKA TOPOLA -NA FESTIVALU LOVA 150 TROFEJA SRNDAĆA

Pravilno i lepo obrađen lovački trofej trajna je uspomena na lovački doživljaj pa zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti obradi, čuvanju i zaštiti trofeja, a ne samo njegovoj veličini, težini i broju bodova, što je propisano međunarodnim standardima za ocenjivanje trofeja.motra trofeja srndaća otvorena je lovačkim pozdravom “Lovačkih rogova Karpatskog basena”. Nivo manifestacije je podiglo i 150 trofeja srndaća, koje je donelo 10 lovačkih udruženja. Manifestaciju je organizovalo Društvo vojvođanskih mađarskih lovaca.

U lovištIma društava koja su nastupila u Bačkoj Topoli je zastupljena visoka divljač među kojom je najznačajnija srneća divljač, srndaći su visoke trofejne vrednosti, a u tim lovištima svake godine ulovi se više primeraka srndaća koji donose trofeje koji se svrstavaju među najvrednije. Fond srneće divljači je nazavidnom nivou, a pored srndaća državnih rekordera u tim lovištima minulih sezone do sada je odstreljeno više srndaća viskoe trofejne vrednosti pa je ovde prikazan tek deo trofejne žetve.

Ocenjivanje rogovlja kod srndaća se sastoji iz nekoliko delova.

Dužina rogovlja, se meri sredinom spoljne strane svakog roga od donjeg ruba ruže do vršnog paroška. Meriti preko ugla koji stvaraju ruža i grana. Pantljiku treba napeti i položiti uz granu u pravcu vrha na oko 2-3 cm iznad ruže. Pantljikom je potrebno slediti sve krivine grane do vrha vršnog paroška (kao sto je obeleženo žutom linojom na slici).Težina rogovlja, se meri bruto težina pomoću precizne vage na gram tačnosti. Od izmerene bruto težine oduzima se 10% na ime isušivanja ukoliko nije prošlo 3 meseca od odstrela divljači., naglašavaju lovci samo glavne elemente.

Na manifestaciji koja je održana u nedelju predstavljena je i interaktivna izložba prepariranih divljih životinja, u okviru koje su zainteresovani za divlje životinje mogli da uživaju u brojnim iskustvima. Na primer, u prirodnoj veličini su mogli da vide vuka, jelena, fazana, srndaća, medveda, antilopu, nilskog konja, ali i nilskog krokodila dugog 3,5 metara.

You May Also Like

More From Author