Svake godine 1. maja u BAČKOJ TOPOLI se obeležava prvomajski uranak. To je tradicija koja seže daleko u prošlost i koju ljudi rado nastavljaju i danas. Iako su se mnoge stvari promenile u modernom društvu, prvomajski uranak je tradicija koja se i dalje održava. Ljudi uživaju u ovoj prilici da se okupe i provedu neko vreme u prirodi sa porodicom i prijateljima, uz obilje hrane, pića i dobre zabave.
Poslednje godina kiša je uporno pokušavala da upropasti prvomajsko roštiljanje u opštini Bačka Topola a kako stoje stvari, i ove godine će biti uslova za njenu kratkotrajnu pojavu pljuskova praćenu grmljavinom.Ipak obala Zobnatičkog jezera tradicionalno je dobro posećena. Druženje, roštilj, pečenje uz muziku i piće obeležje su današnjeg dana.
Miris pečenog mesa širio se najpoznatijim izletištima, Stare Moravice, Pačira, Pobede… još od ranog jutra. Ima i onih koji su se “bacili” na sportske aktivnosti, ali ipak je ležanje i uživanje u prirodi i roštiljskim specijalitetima više zastupljeno.
Prvi dan maja proslavlja se u znak sećanja na dostignuća radničkog pokreta koji se borio za veća radna prava. Način obeležavanja praznika rada u našoj zemlji, menjao se kroz godine. Od javnih parada, protesta, masovnih izleta u prirodu, do sve skromnijih okupljanja uglavnom u krugu porodice i najbližih prijatelja.
Za 1.maj se otvaraju kiosci i štandovi, prodaje se sladoled, langoš, pljeskavice i pića. Deci je na raspolaganju dvorac za skakanje i trambulina. Promenjen je pesak na dečjem igralištu i na terenu za odbojku, tako da će biti omogućen i sport na pesku.
Da su dobar provod, uživanje, muzika, hrana prijemčivi našem narodu i nekako u našem mentalitetu tog dana, 1. maja, vidi se gotovo na svakom koraku. Prvomajski uranak asocira na prirodu, a duži boravak u prirodi asocira na roštilj, druženje, smeh, uživanje. Uz sve to dobro dođe i nekakav šator ili ćebe da se posle obilnog obroka odrema na travi u nekoj hladovini dok se u daljini čuje zvuk trube.