OD GALOPA DO TRKA RIMSKIH KOČIJA

Na ovogodišnjem galopu se takmiči 13 jahača. U trci mladih jahača se takmiče 3 , dok se u kategoriji dečjih jahača takmiče 2 . Četiri jahača sa Vojvođanskog galopa će moći da učestvuju na Nacionalnom galopu u Silvašvaradu u Mađarskoj. Pravo učešća imaju svi stariji od 18 godina.

Konjički klub “Bačka” u subotu, 25. maja, organiovao je tradicionalni susret pod nazivom “Vagta” u sklopu kojeg su održane tri kasačke trke, a jedna je biti posvećena Ištvanu Pastor koji je bio dugogodišnji vlasnik kasačkih grla. Gradski hipodrom danas je domaćin 12. “Vojvođanskog galopa”. Ovo je treći trkački dan u sezoni 2024 u organizaciji KK “Bačka”. U sklopu programa organizovano je i takmičenje u kuvanju. Ove godine po prvi put će se održati takmičenje u guranju zaprežnih kola i trke rimskih kočija.

Manifestacija je pokrenuta u cilju očuvanja konjičke tradicije vojvođanskih Mađara. Organizatori na osnovu broja grla za takmičenje u pokrajini smatraju da su u tome uspeli.

„Vojvođanski galop sada je stigao u takvu fazu da smo razmišljali sa kojom atrakcijom još da ga povežemo, jer smatramo da je galop postigao svoj cilj. Njegova uloga u povezivanju zajednice je nesporna, kao i to da su vojvođanski takmičari nabavili kvalitetne konje i da smo prošle godine na Trgu Heroja imali finalistu. Verujemo da kulinarstvo i gastronomija pripadaju svakodnevici mađarskog čoveka koje voli koliko i konje i konjičke trke”, rekao je svojevremeno Tivadar Bunford, organizator Vojvođanskog galopa. Njegove reči i danas su pokazale da ideja živi.

Manifestaciji konjičkog sporta su prisustvovali predsednik SVM Balint Pastor, predsednik nacionalnog svate vojvodjnskih Madjara Arpad Fremond , predsednik skupštine Vojvodine, Balint Juhas i brojni drugi funkcioneri.

You May Also Like

More From Author