ZLATO DA DEČIJI FOLKLORNI ANSAMBL VUKA

Dečije grupe starijeg i mlađeg uzrasta SKC-a osvojile su zlatne plakete sa najviše bodova u svojim kategorijama od ukupno 40 ansambala kao i nagrade za kontinuirani visok nivo izvođenja i rekonstrukciju nošnje na Pokrajinskoj smotri folklora u Vrbasu. Na ponos našem narodu, gradu u kojem živimo i državi koju najviše volimo!- kažu u SKC

U Vrbasu je MINULE NEDELJE održan 62. Muzički festival dece Vojvodine i koncert folklornih ansambala. Učestvovalo je 40 dečijih grupa iz cele Vojvodine, koji su pravo da nastupe u Vrbasu izborili na polufinalnoj smotri održanoj u Kuli pre 15 dana. Bačkotopolčani su po običaju “obrali” uspeh i pokazali da se u ovoj kraju Bačke neguje umetnost narodnog stvaranja dostojna hvale.

Vrbas je bio domaćin festivala dece Vojvodiine na kom je svoje umeće prikazalo više stotina dece i mladih iz svih delova pokrajine. U mlađem uzrastu predstavilo se 13, a u starijem uzrastu 25 igračkih kolektiva. Radi se o ozbiljno organizovanoj manifestaciji sa dugom tradicijom koju organizuje Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, a ove godine uz tehničku podršku i ozbiljan angažman Kulturnog centra Vrbasa.

Manifestacija ima respektabilan žiri sačinjen od koreografa, etnologa i etnomuzikologa, a oni su imali nimalo lak zadatak da među odličnim folklornim grupama izdvoje one koje su ove godine najbolje. Posebno što je ukupno u konkurenciji bilo blizu 130 kulturno-umetničkih društava jer su Festivalu prethodile opštinske i zonske smotre.

Tijana Aleksić, zam. predsednika opštine Vrbas, je istakla da opština Vrbas sve više pažnje poklanja očuvanju, negovanju i promociji tradicionalnog stvaralaštva, i investira najviše sredtava u novijoj istoriji u razvoj kulture, gradnju, rekonstrukciju i opremanje domova kulture.

Ti domovi kulture su epicentri društvenog i kulturnog života i doprineće da se jiš više dece i mladih bavi folklornom umetnošću. Više nego ikad podržavamo Kulturni centar “Vrbas” i Foklorni ansambl, koji zahvaljujući podršci na najbolji način promovišu našu opštinu, tradiciju i kulturu i osvajaju odličja i priznanja – rekla je Aleksić.

  U bačkotopolskom SKC VUK ističu da su ponosni na činjenicu da u finalu pokrajinske smotre učestvuje i i njihov dečiji folklorni ansambl. Ponosni su mališane koji vredno i marljivo vežbaju. Ponosana na njihove roditelje koji ulažu ogroman trud, energiju i ljubav u usmeravanje dece da čuvaju i vrednuju tradiciju i kulturno nasleđe .

You May Also Like

More From Author