KULINARSTVO je veština koja se graniči sa umetnošću. Iako mnogi ulaze u kuhinju kako bi se rešili još jedne od dnevnih obaveza, postoje ljudi koji se kuvanju posvećuju na originalan i neobičan način. Takav je i TIBOR MANDIĆ , svoje rekorde ostvario je u Ukrajini i Mađarskoj. Objašnjava da su oba postignuća zvanično priznata:”Jedan je postignut u Ukrajini u jednom kotliću, kuvali smo blizu 3000 litara gulaš čorbe, drugi Ginisov rekord sam ostvario u Mađarskoj i nije nešto posebno veliko, ali u 50 kotlića smo odjednom kuvali krompir paprikaš. I jedan i drugi su zvanični Ginisovi rekordi”

TIBOR MANDIĆ IZ BAČKE TOPOLE-kulinarski mag koji je svoju reputaciju gradio u mnogim svetskim metropolama, ali i u zabitima, tamo gde turisti ne hode, i gde ih niko ne očekuje.
“Bilo mi je bitno da budem u kuhinji i gledam kuvare šta rade. Kada bi prošlo nekoliko dana, polako sam dobijao nove poslove, od seckanja luka do čišćenja ribe. Tako sam proveo mnogo vremena uz one koji su imali šta da me nauče. Od srednje škole do danas, uvek sam bio u kuhinji, uvek se znalo ko će da spremi hranu za žurku… Tokom godina skupio sam neobične kulinarske tajne od mnogih umetnika u ovom poslu.Inače nisam planirao da se bavi kulinarstvom. Ljubav prema kuvanju razvila se sasvim slučajno, dok sam radio u Crvenom krstu u Bačkoj Topoli.Crveni krst je uvek davao pozadinsko obezbeđenje za neke manifestacije kao što su Dani sela i druga takmičenja u kuvanju i tako sam se zakačio za tu branšu”- objašnjava Mandić i dodaje “Upoznao sam mnoge kuvare, ali znam samo nekoliko koji su debeli . Kuvanje je jedan od fizički napornih poslova. I u svetu postoji verovanje koje je svojstveno i našem podneblju, da su muškarci često bolji kuvari od žena. To je tačno samo utoliko što svetski kuvari moraju da rade tokom celog dana, jer je to odgovoran, delikatan i naporan posao, pa muškarci mogu fizički više da izdrže.”
Mandić je jedan od osnivača Viteškog reda kuvara amatera Srbije, a istovremeno je i član gastronomskog Viteškog reda u Mađarskoj. Pored toga, ima i titulu međunarodnog gastronomskog sudije, što dodatno potvrđuje njegov ugled u kulinarskom svetu.

Tibor je dva puta obori Ginisov rekord u kuvanju, što ga je učinilo prepoznatljivim u regionu i šire.
Tibor je svoje rekorde ostvario u Ukrajini i Mađarskoj. Objašnjava da su oba postignuća zvanično priznata:”Jedan je postignut u Ukrajini u jednom kotliću, kuvali smo blizu 3000 litara gulaš čorbe, drugi Ginisov rekord sam ostvario u Mađarskoj i nije nešto posebno veliko, ali u 50 kotlića smo odjednom kuvali krompir paprikaš. I jedan i drugi su zvanični Ginisovi rekordi”
– “Kada nešto prepoznam, kada me neko jelo privuče, znam da to nije slučajno. Tada puštam svoju intuiciju da me vodi. I, postoji još jedna neobičnost: uvek imam tremu kada pred nekog iznesem hranu. To je ona, kreativna nervoza”- Navodi Mandić