SNS, SVM I “OSTALA POLITIČKA BURANIJA”

Politički akteri u opštini Bačka Topola, pred proletnje izbore 2016. godine polagano pregrupišu redove. Dve su centralne kolone, koje okupljaju „poliičku buraniju“, ne bi li uvećali, za koji procenat svoj konačan rezultat. U jednom stroju je Srpska napredna stranka, sa za sada jedinim verifikovanim saveznikom – SDP. U drugom Savez vojvodjanskih Madjara, koji je u lokalu najavio druženje sa ostalim političkim partijama madjarskog predznaka.
Iako zajedno sede u opštinskoj vlasti SNS i SVM na narednim izborima žele svoju većinu kako bi im pripalo više ključnih funkcija u Opštinskom veću i javnim preduzećima. Dobro obavešteni izvori ukazuju na javna i tajna sastajanja sa budućim koalicionim partnerima.
Najviše je zabrinut SPS, koji je na prethodnim izborima jedva prešao cenzus a neka istraživanja političke scene im ukazuju da će to ovaj put, sa 3,6 posto, teško biti moguće. Zato bi se bilo dobro udomiti , bar na lokalu, kako to oni kažu , sa „siguricom“, iako na parlamentarnim izborima , prema dosadašnjim najavama, neče biti tako.Za svaki slučaj njihova siva eminecija, oličena u privrednicima iz onih vremena, razmišlja o Srpskoj narodnoj partiji Nenada Popovića, ne toliko ideološki, koliko interesno.
Naš izvor, potvrdjuje razgovore SNS-a sa grupama gradjana, nekim koji su se na prošlim izborima borili za socijalnu pravdu i novim u medjuvremenu stasalim i ojačalim na minulim izborima za Mesnu zajednicu. Računaju naprednjaci i na dobro pozicionirane ljude, raspadnute Demokratske stranke , u Krivaji, Rogatici, Pobedi…koji bi ovaj put svoj autoritet trebali da upotrebe i donesu glasove.
LSV računa na svoje verne glasače i računa na prelazak cenzusa. Da li će im se gazde dogovoriti pa nastupiti zajedno sa Borisom Tadićem, Čedom Jovanovićem i jos ponekim čije ime baš mnogo ne znači, za sada je nepoznanica.Dosadašnji izbori su pokazali da LDP nikada nije uspeo da sakupi dovoljan broj glasova da nastupi na izborima pa ako bude koalicije jasno je na će se „šlepati“ na ledjima „ligaša“. Tu je i Demokratska stranka, kao mogući saveznik, koja teško da če pomoči posle post izbornog debakla, kada je od sedam odbornika , zbog rasula, ostala bez ijednog. Da bi spasili ostanak u sadašnjoj vlasti na volšeban način „nabavili“ su jednoga bivšeg odbornika LSV-a.
Savez vojvodjanskih Madjara ulazi u izbore pod hipotekom lošeg rada nedavno smenjenog rukovodstva. Pratio je ih je niz afera trošenja novca gradjana bez mere, u svoju korist. Svesrdno su im u tome pomagali DS, SPS i neke medju kombinacije ali ih to nije oslobodilo tereta vodeće stranke u opštini. Zato su se valjda opredelili da posle četvorogodišnje pauze ponovo, najverovatnije, oprobaju zajednički nastup, sa ostalim madjarskim partijama u opštini, sa kojima u minulom periodu nisu imali „diplomatske odnose“. Nužda zakon menja, pa su u toku pregovori, šta i koliko kome, kad bude .Razmišljaju u SVM i o grupama gradjana, jer su upravo oni odnosili najviše glasova iz madjarskog biračkog tela.
Interesantno je da je rano kao nikada do sada lansirana priča o svrstavanju u dva politička tabora, srpskom i madjarskom. Valjda zato da bi se obezbedilo nacionalno pregrupisavanje, da bi se pridobilo onih 30 posto neopredeljenih, koliko se smatra da ima u biračkom telu.
Niko ne razmišlja da pokaze šta je uradio, da mu izborni adut bude, u funkciju stavljen sportsko rekreacioni centar „Venus“, bivši hotel „Vojvodina“, hiljade radnih mesta u Industriskoj zoni, Solarno polje za proizvodnju struje, omladina koja ostaje a ne odlazi u svet.
Dokoni, su otvorili kladionicu, da če ovo isto, biti novi projekti koji treba da obeznane glasače, kao u prethodna dva izborna mandata. Kladionica ne bi funkcionisala, da nema i onih drugih koji misle da će biti i nešto novo, pregalački.

You May Also Like

More From Author

13Comments

Add yours

+ Leave a Comment