Čuvena, sad veći tradicionalna Sarmijada u Bakačkoj Topoli, održava se jubilarni peti put – 5. novembra. Sarmijada je od prošle godine i međunarodnog karaktera. Pored takmičenja u kuvanju sarme, posetioci mogu da uživaju i u vašaru rukotvorina, radionicama i posebnim sadržajima za decu, muzičkom programu, takmičenju u rendanju kupusa.
Miris sarme, omiljenog jela naše kuhinje, širiće se prvog novembarskog vikenda vikenda dužVašarišta Bačke Topole.
Nezaobilazni sastojci sarme, su mleveno meso, pirinač, mlevena paprika, so, biber i po volji još po koji začin. E, kad se sve to sjedini, zamota u list kiselog kupusa, pa se složi u lonac i poređa po koji komad suvog mesa ili slanine i skuva – dobijemo čuvenu srpsku sarmu sa bačkotopolske sarmijade.
A kada je sarma skuvana i kad se posluži to je većinu ljudi svečani trenutak – „prste da poližeš“. Zato je i glavno jelo na svim slavljima i slavama.
Takmičenje je organizovano u tri kategorije: Klasična sarma koja se sprema u kupusu Neobična sarma u listu vinove loze, spanaća ili nešto drugo po izboru učesnika, i posna sarma ili vegetarijanska.
Zadatak je bio napraviti što ukusniju sarmu da zadovolji ukuse sručnog žirija, a onda i posetilaca koji su imali priliku da degustiraju ovo jelo.
Pored takmičenja u kuvanju sarme, posetioci mogu da uživaju i u sledećim sadržajima: vašar rukotvorina, radionice i posebni sadržaji za decu, muzički program, takmičenje u rendanju kupusa.
Mogu da se prijave ekipe koje imaju 5-10 članova, a kotizacija je 2500 dinara po ekipi. Kotizacija sadrži 2,5 kg mlevenog mesa, ogrev i hleb, a ostale sastojke obezbeđuju ekipe (kiseli kupus, ili nešto drugo (spanać, list vinove loze, itd), začini, kotlić, pribor, garnitura za sedenje i ostale potrepštine).
U svakoj ekipi treba da postoji JEDAN glavni kuvar, ostali su pomoćnici.
Rok za prijavu je 02. novembar (četvrtak). Za više informacija u vezi takmičenja u kuvanju i prijave možete pozvati broj 024/713 515 ili preko e-maila: origo.btop@gmail.com.