GREJNA SEZONA POČINJE LOŽENJEM DRVETA, TOPLANE SPREMNE ZA START 15 OKTOBRA

Estimated read time 3 min read

Protekla zima bačkotopolčane ,iznenadila je hladnoćom, pa su domaćinstva za grejnu sezonu iscrpila uglavnom sav ogrev i iz zaliha. Prosečna porodica, koja će se grejati kombinovano na meka ili tvrda drva, moraće ove zimske sezone izdvojiće između 30.000 i 65.000 dinara. Tako će većinom mnoga domaćinstva, koja žive u sredinama gde nema  toplana, grejnu sezonu otpočeti loženjem. Prema informacijama nadležnih sve je spemno i za grejnu sezonu u zgradama, oko 300 stanova koji se greju na gas i mazut.

Do zvanične grejne sezone ostaje dve sedmice, a oni koji ogrev nisu kupili u proleće, kada je cena bila najniža, bolje je to da učine što pre, jer se očekuje da cene vrtoglavo poprastu kada prvi mraz pokuca na vrata. Trenutna cena kubika mekih drva kreće se do 3.500 dinara, dok se već sada za kubik bukve ili bagrema na pojedinim stovarištima, ukoliko ih ima na lageru, mora izdvojiti do 6.500 dinara. Tako je na stovarištima “Milovanović”, “Kurfiš” i nekim drugim drvarama. Kako se grejna sezona primiče, u narednih mesec dva cene će ići “gore”, ocenjuju trgovci ogrevom.

“Kako se približavaju hladniji dani sve je veća potražnja za kupovinom drva. Prosečno domaćinstvo kupuje od pet do deset kubika trvdih drva. Građani većinom kupuju na rate i čekove, malo je onih koji kupuju za gotovinu”, kažu u drvari Milovanović

Cena usluge sečenja u Bačkoj Topoli nije se menjala, pa se tako za pilanje po metru drva mora izdvojiti 300 dinara. U bačkotopolskim domaćinstvima uveliko se spremaju zalihe drva, pa je uobičejana slika da su složena ispred kuća. Pojedini domaćini kažu da će sa drvima kombinovati i visoko kalorični ugalj, čija cena prosečno zavisi od vrste, od 13.000 do 20.500 dinara za tonu.

“Drva su skuplja nego prošle godine, ali takva je cena za one koji ne kupe ogrev na vreme. Sigurnije mi je da se grejem na drva, jer struje može i da ne bude, ali imaću bar drva da ložim i ogrejem se. Takođe, drva kupim odjednom, pa mi je lakše, a struju ako je račun veći moram da platim svakog meseca”, kaže Dragoslav Milivojević.

“Uglavnom kupujem tvrda drva, a nešto malo mekih za potpalu. Ni jedna zima ne prođe bez uglja koji kombinujem u loženju sa drvima. Snalazimo se na raznorazne načine da preguramo zimu”, kaže penzioner Miroslav Milić.

Registrovani trgovci ogreva savetuju kupce da u žurbi ne budu lakomisleni i da budu obazrivi kada kupuju ogrev kod nepoznatih preprodavca. Kako kažu, treba se voditi računa o premeru ogreva, da se za na primer kupljenih pet metara drva ne dobije samo četiri ili manje.

You May Also Like

More From Author