SUBOTICA ETNOPOLIS KOJI SPAJA NARODE

Na subotičkom Trgu republike, svečano je otvoren 21. Interetno festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni učesnici Festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Srbije. Prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni su učesnici Festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Srbije.


“Od Subotice, grada prepoznatljivog po prožimanju različitih kultura, toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od dvadeset različitih nacionalnosti, gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja. U našem gradu ljudi se jako dobro razumeju, iako govore različitim jezicima, u našem gradu različitost se čuva, neguje i doživljava kao prednost, a ne kao nešto što nas deli i razdvaja.
Iskoristio bih ovu priliku i da podsetim da su zahvaljujući politici mira, stabilnosti i ekonomskog napretka za koju se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i posvećenosti i otvorenosti Vlade Mađarske i premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju, odnosi dve zemlje najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života, i da je, kako je izjavio predsednik Vučić, naša zemlja trajno i iskreno opredeljena da unapređuje odnose sa Mađarskom.”- rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Gradonačelnik Stevan Bakić

Naglasio je da mu je drago što i ove godine na Interetno festivalu nastupaju gosti iz Mađarske, odnosno folklorni ansambli iz Kečkemeta i Kiškunhalaša, jer i ta činjenica, kako je rekao, na neki način svedoči o velikom prijateljstvu između Srbije i Mađarske.

Uz isticanje da će subotička lokalna samouprava i ubuduće podržavati ovu za grad Suboticu značajnu manifestaciju, on je izrazio zadovoljstvo što je Mađarski kulturni centar „Nepker” – i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima – preduzeo sve da organizuje što je moguće kvalitetniji i sadržajniji Interetno festival.

You May Also Like

More From Author