Nimrod Tomik, jedana od organizatora Retro BBQ I ROŠTILJ FESTIVALA, ocenio je da je ovaj peti po redu susret u organizaciji Udruženje proizvođača iz Bačke Topole, upriličio lep gastronomski i zabavni program. Osim BBQ takmičenja, ekipe koje se takmile u pripremi grilovanih jela i jela sa roštilja. Nakon svega koncert grupe ENERGIJA

Kada kažemo srpski roštilj na pamet nam bez greške padaju ćevapi, pljeskavice, ražnjići, kobasice, krilca, slanina i bataci koji se dime na užarenoj rešetki, dok nama i čitavom društvu oko nas ide voda na usta, dok čitav kraj miriše na omiljenu srpsku “notu parfema” – ROŠTILJOS. Kada kažemo BBQ (Barbecue ili barbeque), pomislimo na to isto, samo na engleskom. A to ne samo da nije isto, već su srpsko i američko roštiljanje poprilično različiti. Jedna od zajedničkih stvari im je – predobar ukus.
Američki roštilj je znatno specifičniji, zahteva mnogo više truda, pripreme i organzacije, ali su zato rezultati vredni svog tog uloženog napora. I ne, ovde ne mislimo na uobičajene hamburgere i kobasice, već na nešto mnogo specifičnije.
Stručnjaci objašnjavaju , Reč “BBQ” se često koristi i za sam uređaj za pečenje. Uglavnom se koristi drveni ugalj ili drvo kao gorivo, ali se mogu koristiti i električni ili gasni roštilji. Proces podrazumeva polaganje hrane na rešetku iznad izvora toplote, omogućavajući dimu i toploti da doprinesu jedinstvenom ukusu i aromi jela. Svega toga bilo je na pretek na obali bačkotopolskog jezera.
Bile sui nagrade ali su one mnogo manje bitne od druženja, dobrog jela i poneko piće.