MEDJU 60 KOTLIĆA I ONAJ IZ POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U BAČKOJ TOPOLI

MZ Skorenovac je, danas 11 oktobra, bila domaćin učesnicima na velikoj gastronomskoj Manifestaciji “Dani Mađarske kuhinje” koji dolaze iz osam pobratimljenih mesta sa Skorenovcem,, Republike Mađarske kao i Republike Rumunije. BAČKU TOPOLU reprzentovali su učenici POLJOPRIVREDNE ŠKOLE, jednim od preko 60 kazna koji su učestvovali u pripremi madjarskih jela.

Međunarodna gastronomska manifestacija, ove godine, razni mađarski specijaliteti će se pripremati u preko 60 kotlića od kojih desetak spremaju ekipe iz Mađarske i Rumunije. Pored specijaliteta iz kotlića tu su i proizvodi naših, širom Banata, poznatih mesara.

Čitav događaj je mnogo više od samo jedne od preko 1.700 manifestacija koliko ih se godišnje organizuje širom Vojvodine. Uostalom, ovo i nije „obično“ selo.Kada kažemo da su u Skorenovcu održani 15. Dani mađarske kuhinje, većina naravno pomisli da je reč o jednom od bezbrojnih gastronomskih okupljanja. Inače podaci kažu da se godišnje u Srbiji održi oko 3.500 manifestacija, od čega je čak polovina u Vojvodini! S obzirom da je ovo zvaničan podatak u kojeg ne treba sumnjati, stižemo do pitanja: kako se izboriti za prepoznatljivost i medijsku vidljivost, kada samo na ovom frtalju panonske ravnice imate oko 1.700 manifestacija, koje se u značajnom broju sadržajem i ponudom poklapaju? Ova „jednačina sa dve nepoznate“ u Skorenovcu međutim, nikada nije predstavljala problem. Ovo selo naime, samo po sebi je izrazito upečatljivo. A onda su na tom temelju, preduzimljivi meštani ponudili i nešto mnogo više.

Ovo nije jedna od onih gastronomskih manifestacija, na kojima ekipe lokalnih drugara kuvaju u desetak kotlića, dok okolo sve pršti od preglasne muzike i vašarske zabave. U Skorenovcu zaista na svakih desetak metara zatičete kotlić u kojem se krčka neko drugo jelo. Medju njima i kotlić učenika Poljoprivredne škole iz Bačke Topole.