Preko 150 ekipa, 25 oktobra, iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Srbije odmerava svoje umeće u kuvanju sarme, na bačkotopolskom Vašarištu. Na sceni je takmičenje u kuvanju sarme, kao i razna druga takmičenja, vašar rukotvorina i gastro proizvodi, muzički program, kao i razni programi za decu.Klasična sarma (u kupusu)Neobična sarma (u vinovoj lozi, spanaću ili nešto drugo po izboru učesnika)Posna sarma (vegetarijanska)Sva mesta za takmičenje davno popunjena. Mislim da se klasična sarma najviše kuva, ali probao sam i vegansku sarmu koja se pravi po srednjovekovnoj recepturi iz manastira, gde se umesto mesa koriste suve šljive i oduševio sam se. Mislim da treba sve probati – objašnjavaju organizatori

“Ovogodišnja sarmijada opravdala je dugogodiđnja ulaganja u ovu manifestaciju, koja je prerasla lokalne okvire i postala u pravom smislu reči medjunarodna. Ove ogodine poslužio nas je lep dan , koji je doprineo da celo vašarište bude jedna velika kuhinja u kojoj se na otvorenom sprema preko 20.000 sarmi. Sarmijada je više od takmičenja u kuvanju sarme. To je prava gastronomska i kulturna fešta ugodjaj za ljubitelje dobre kuhinje.”- rekao je predsednik opštine Adrijan Satmari

Preko 150 ekipa , ove godine nadmeĆće se u plemenitoj veštini kuvanja sarme na otvorenoj vatri, a najbolje kuvare očekuju vredne novčane i robne nagrade! Sarma se kuva od jutra , a nakon toga sledi predaja uzoraka na ocenjivanje. Uzorci se predaju isključivo u činijama koje obezbeđuje organizator. Činije se nalaze u poklon paketu koje svaka ekipa preuzima po dolasku na manifestaciju u jutarnjim časovima na info-pultu na ulazu u vašarište. Činija ne sme da se obeležava ni na koji način, a sarma se predaje isključivo prema pravilima koje će svaka ekipa dobiti. Uzorci se primaju u šatoru pored bine, gde se svaki uzorak šifrira i postavlja za ocenjivanje. Stručni žiri tek tada počinje svoj nimalo lak posao, da od preko 150 uzoraka izabere baš one najbolje!
Organizatori navode da se za takmičenje u kuvanju sarme, u kategorijama klasična, neobična i vegetarijanska sarma, mogu prijaviti ekipe koje imaju 5 do 10 članova.
Sa preko 150 izlagača najrazličitijih rukotvorina, 157 takmičarskih kotlića, oko 20.000 pripremljenih sarmi i preko 12.000 zadovoljnih posetilaca, može se reći da se „Sarmijada“ u Bačkoj Topoli bila pun pogodak i mesto koje je svojim ukusima i mirisima privuklo sve iskusne „sarmokusce“ iz okolnih naselja.
Ove godine imali smo rekordan broj prijavljenih ekipa za kuvanje. Svi posetioci gledali su takmičenje u kuvanju, gastronosmski vašar i vašar rukotvorina i muzički program. Proširili smo ponudu koncertom za decu i mađioničarem. Osim toga, nema potrebe za izmišljanjem vruće vode. Svako je dobio po 2,5 kg mlevenog mesa, to ulazi u kotizaciju, i to je količina dovoljna za osam do deset odraslih osoba, a mnogi nose i više jer imaju veće ekipe. Svaka ekipa nosi svoj kupus u skladu sa receptom, kao i ostale začine, ali i posude u kojima će kuvati sarmu, jer nije svejedno, neki preferiraju zemljane lonce, neki metalne, a ima i onih koji su čak poneli i svoj šporet „Smederevac“ od kuće – objašnjavaju organizatori