FESTIVAL GIBANICE I RUKOTVORINA U PAČIRU

NAREDNOG vikenda održaće se Festival gibanice u Pačiru gdje su se okupile najbolje domaće kuvarice iz ovih krajeva. Takmičenje u spremanju gibanice po vlastitim tradicionalnim recepturama jedna je od manifestacija tog naselja.Upravo sledi takva jedna manifestacija, gde je hrana, u ovom slučaju gibanica centralni deo festivala. Jedna od najpoznatijih srpskih pita je svakako gibanica. Jednostavna je za pripremu, a možete da je služite u svim prilikama, a najbolje od svega je što se priprema od jeftinih sastojaka.

Upravo sledi takva jedna manifestacija, u Pačiru, gde je hrana, u ovom slučaju gibanica centralni deo festivala. Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevene belim kravljim sirom sa uljem i jajima. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i vrhu (ova varijanta se zove gužvara).

Slični specijaliteti se prave širom Balkana, u Makedoniji (pod istim imenom), u Bugarskoj, gde je poznata pod imenom (bug. banica), i u zemljama bivše Jugoslavije.

. Prva degustacija domaće gibanice predviđena je od 9.30 do 10.30 časova, a za najmlađe posetioce priprema se i program u trajanju od sat vremena, od 10.30 do 11.30 sati. Ovaj događaj za učesnike i posetioce održaće se na pijaci i u sali gde će biti organizovana izložba slikara amatera. Najuspešniji pojedinci u pripremanju tradicionalnog proizvoda domaće kuhinje, dobiće diplome.