SARMIJADA, GASTRONOMSKI, UJEDINJUJE POZICIJU I OPOZICIJU

Više hiljada ljudi iz cele Srbije  i Madjarske posetiće Sarmijadu u Bačkoj Topoli,  i pojesti više od 10.000 sarmi, koliko naprave takmičari, organizatori i ostali učesnici. Sarmijadu organizuje Udruženje “Origo” i Turistička organizacija opštine Bačka Topola. Kako kažu,ove godine, će po svemu sudeći biti najveći broj takmičara i gostiju pošto je na dosadašnjim susretima 1.500 porcija nije bilo dovoljno za sve goste. Tako su  ove godine planirali, kada se sve sabere, desetak hiljada sarmi, da nezadovoljnih ne bude. . Jednoglasna je ocena , da sarma, ove godine, ujedinnjuje Bačku Topolu, poziciju i opozicijju, gradjane , roditelje, decu….Tokom celog dana, 25 oktobra, posetioce očekuje bogat kulinarsko-zabavni program. Nakon jutarnje registracije i podele materijala, ekipe će od 8 časova početi s uvijanjem sarme, dok će se tačno u 9 časova upaliti vatra i započeti tradicionalno kuvanje.Cela Bačka Topola mirisaće na kiseli kupus i meso.

Sarma je reč turskog porekla i u najdoslovnijem prevodu odnosi se na – nešto zavijeno.Naziv jednog od omiljenih jela na srpskim trpezama, prema rečima Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti i gastroheritologa, direktorke „Artist centra“, vezan je za glagol „sarmak”, što u prevodu znači zaviti, umotati.

Tokom celog dana, 25 oktobra, posetioce očekuje bogat kulinarsko-zabavni program. Nakon jutarnje registracije i podele materijala, ekipe će od 8 časova početi s uvijanjem sarme, dok će se tačno u 9 časova upaliti vatra i započeti tradicionalno kuvanje.

Sarmijada će  ove godine na jedno mesto “dovesti”, političke organizacije, udruženja gradjana, zanatlije, umetnike, znane i neznane iz cele Srbije i Madjarske. Cela Bačka Topola mirisaće na kiseli kupus i meso.Miris sarme, omiljenog jela naše kuhinje, širiće  seovog oktobarskog vikenda  duž Vašarišta Bačke Topole uz živu muziku koja će tu biti da  “popravi” gastronomski ugodjaj.