Jelisaveta Karadjordjević otvorila Kup Princa Pavla

Estimated read time 3 min read

princeza 01“Velika mi je čast što ove trke nose ime mog oca, koji je bio osnivač džokej kluba Beograd pre rata i drago mi je što se ovde obnavlja ovaj lep sport – istakla je princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je svečano otvorila prestižnu konjičku smotru.

Trkama je prisustvovala i Maja Gojković, predsednica republičke skupštine, članovi diplomatskog kora Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata i brojni gosti.

Kup Princa Pavla, na poseban način, i to posle jedne decenije označio je povratak konjičkog sporta u Zobnaticu, našu najuspešniju ergelu sa rekordnih 16 pobeda u najznačajnijoj trci na Beogradskom hipodrumu „derbiju“. Imena poput Pastrmke, Baršonjke, Generala, Prospektora, Jadrana II, Kazanove, Krajnji Do, Cvetka, Generala Žitka i mnogi drugi konji, svi sa čuvenim pečatom u obliku slova Z, bili su šampioni koji su proslavili ovu konjičku oazu, osnovanu još davne 1779. godine, ukazom austrougarska carice Marije Terezije kojim je proglasila Suboticu kraljevskim gradom i poklonila je porodici Šimona Vojnića za uzgoj konja za potrebe Austro-ugarske vojske. “Velika mi je čast što ove trke nose ime mog oca, koji je bio osnivač džokej kluba Beograd pre rata i drago mi je što se ovde obnavlja ovaj lep sport – istakla je princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je svečano otvorila prestižnu konjičku smotru. I njeno grlo, prelepa “Ruža lipolista” bila je među takmičarima u trci “Opština Bačka Topola”. Trkama je prisustvovala i Maja Gojkov.ić, predsednica republičke skupštine, članovi diplomatskog kora Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata i brojni gosti 13. septembra 2015. godine, Zobnatica je započela novu eru u razvoju konjičkog sporta u Srbiji. Na hipodromu u Zobnatici, udaljenom 5 kilometara od Bačke Topole (prema Subotici), odžano je šest galopskih i dve kasačke trke sa nagradnim fondovima za četiri prvoplasirana grla od 150 do 800 hiljada dinara. Prva održana u nizu je trka na 1200 metara pod nazivom Air Serbia Sprint. Sledila je trka Handicap Opština Bačka Topola na 1300 m, potom kasačka trka na 220 metara – Državni šampionat za grla od 5 godina, pa trka Belgrade Waterfront Jadran II, na 1400 m. Potom druga kasačka trka na 2300 metara i trka Etihad Milja, na 1600 m. Glavna trka galopera održana je na stazi, 2400 m pod nazivom Kup Princa Pavla – Zobnatica, za koju je nagradni fond najveći – 800.000 dinara, da bi potom, manifestaciju zatvorila trka pod nazivom Zobnatica, na 1400 m. Organizatori su obezbedili i sadržajan prateći program. Između ostalog, posetioci su u Zobnatičkoj umetničkoj galeriji videli izložbu sa crtežima i radovima princeze Karađorđević, jedinstveni muzej konjarstva u Srbiji.

GALERIJA SLIKA SA KUPA PRINCA PAVLA 2015

gosti 01

You May Also Like

More From Author

23Comments

Add yours

+ Leave a Comment