“Otvoreni zagrljaj“u „Othonu“

Estimated read time 2 min read

received_826754844110410“Otvoreni zagrljaj“u „Othonu“ STARA MORAVICA. U sklopu projekta „Otvoreni zagrljaj“, finansiranog sredstvima EU, u Domu za lica ometena u razvoju „Othon“ u Staroj Moravici izgrađene su dve nove kuće, namenjene korisnicima, u cilju njihovog većeg uključivanja u lokalnu zajednicu. Kuće su opremljene za smeštaj 14 korisnika, koji će u njima stanovati uz podršku koja podrazumeva mnogo veću samostalnost.
Više od 17.000 evra obezbedila je EU u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj“ a 36.000 evra obezbedila je opština Bačka Topola i AP Vojvodina.Prema tvrdnji državnog sekretara u Ministarstvu za rad Lasla Čikoša, ovo je jedan od 19 projekata koje finansira EU sa više od 2,3 miliona evra, sa ciljem da se popravi položaj rezidencijalnih ustanova za korisnike koji imaju mentalne smetnje.
„Organizovana socijalna briga u ovoj sredini ima tradiciju dugu dva veka. Snaga ikontinuiteta ove ustanove krila se u sposobnosti da se prilagodi promenama potreba. Ovakvo nasledje podstaklo nas je da ne strepimo od novih izazova. Otvaranje novih objekata je šansa koju ustanova pruža sebi i svojim korisnicima da započnu novo poglavlje.“ – rekao je direktor „Othona“ Bela Majlat.
Pokrajinska podsekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić naglašava da na području Vojvodine već ima nekoliko ustanova koje su u reformi i koje realizuju slične projekte i da je bitno da se ljudi i ustanove što aktivnije uključe u život lokalnih samouprava i osposposobe za samostalan život u skladu sa svojim mogućnostima.

You May Also Like

More From Author

8Comments

Add yours

+ Leave a Comment