SEOSKE AMBULANTE NA UDARU ŠTEDNJE !

Estimated read time 3 min read

Tamo gde se ustali neka zdravstvena služba , praksa , ambulanta, kao što je to slučaj u naselju Krivaja, na domak Bačke Topole, svi žele da ih zadrže, čak i kada to sa stanovišta racionalnosti nije opravdano, kao što tvrde u Domu zdravlja „dr Janoš Hadži“.Svako pominjanje zatvaranja ili oduzimanja postojećih prava, izaziva burnu reakciji oko 1000 stanovnika ovoga mesta.

Reaguju i u rukovodstvu istoimenog imanja, na kome su mahom zaposleni žitelji i koji bi po svemu sudeći mogli ostati bez zdravstvene zaštite u selu.

Mere štede koja Republika Srbija mora da sprovede u cilju racionalizacije budžeta ponekad ne štede najosetljivije slojeve društva: decu i bolesne. Tako se desilo da se jednom nepromišljenom odlukom dovelo u pitanje opstanak Doma Zdravlja u Krivaji, saopštava oficijelni sajt istoimenog poljoprivrednog imanja.U nastavku je i pojašnjenje – “Ova ordinacija deluje kao ispostava Doma Zdravlja „Janoš Hadži “ iz Bačke Topole i prestavlja jedino rešenje za lečenje stanovnika ne samo Krivaje, nego i Bačkog Sokolca i Gornje Rogatice. Kao razlog za zatvaranje Doma Zdravlja navelo se ekonomska ušteda. Naša firma, kao društveno odgovorno preduzeće nikako nije mogla da dopusti ovakav razvoj situacije i zato smo rešili da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da sačuvamo ovu instituciju.”

U saopštenju se obrazlaže da su u tome i uspeliOd 1. jula 2016. godine ugovorom smo definisali postojeću situaciju: Republičkom i Opštinskom Budžetu više ne predstavlja finansijski teret dalje delovanje Doma Zdravlja u Krivaji. Organizovali smo sastanak direktora Doma Zdravlja „Janoš Hadži“ i Mesne Zajednice Krivaje, na kome je postignut dogovor o sačuvanju lekarske ordinacije.”

Pojašnjavaju u rukovodstvu „Krivaje“ . „Firma nije socijalna institucija i nije naš zadatak da ulazimo u političke igre, ali kao nezaobilazni privredni faktor u regionu iskoristićemo naš uticaj da i u buduće pomažemo ljudima iz naše okoline, jer se trudimo da izgradimo prijateljski odnos sa stanovnicima Opštine Bačke Topola, kao strateškim partnerima u našem poslovanju. Ponekad se teške odluke donose bez detaljne analize postojeće situacije i mogućih rešenja. Pretnja zatvaranja Doma Zdravlja u Krivaji bila je baš takva odluka, gde smo situaciji rešili jedino dobrom namerom. Iskreno se nadamo da ćemo zaraditi poverenje stanovnika Krivaje  i da ćemo svaki nadolazeći problem ili konflikt rešiti u istom maniru i da ćemo zajedno postići da ovo selo bude ono što zaslužuje: jedno lepo mesto za život.”.

Prema ugovoru od 1. jula , direktor „Krivaje“, Ištvan Harmati, dao je na besplatno korištenje prostora ambulante, sve dok za njom postoje potrebe, bačkotopolskom domu zdravlja.

You May Also Like

More From Author

19Comments

Add yours

+ Leave a Comment