PROJEKAT “TIJANA KLIK” ZA UČENIKE “NIKOLE TESLE”

Estimated read time 2 min read

U O.Š. “Nikola Tesla” iz Bačke Topole,8. Decembra,   u toku prvog i drugog školskog časa održana je edukacija za decu,  na srpskom i madjarskom jezika- Fondacije Jurić. Ovom prilikom osnivač Fondacije Jurić, Igor Jurić je prvi put posetio školu. Edukaciji su prisustvovala deca od 5- 8. razreda i pokazali su veliko interesovanje. Podršku kompletnoj edukaciji dece su pružili članovi Opštinskog veća za prosvetu, Marina Popović i član Opštinskog veća za socijalnu zaštitu i zdravstvo, Armin Farkaš.

Projekat „Tijana klik“ predstavlja edukaciju o bezbednoj upotrebi interneta namenjenu učenicima viših razreda osnovnih škola. Edukacija ima i svoju posebnu verziju sa ozbiljnijom tematikom, namenjenu roditeljima i prosvetnim radnicima.

U trajanju jednog školskog časa, stručni edukatori pružaju važne informacije o bezbednom korišćenju interneta i njegovoj zloupotrebi od strane maloletnika, kao i o zloupotrebi interneta nad maloletnicima.

Velika pažnja posvećuje se jednoj od najopasnijih zloupotreba – „onlajn zavođenju“ odnosno pedofiliji, zamkama koje pedofili prave, lažnom predstavljanju, zloupotrebi ličnih podataka na internetu, zloupotrebi fotografija na društvenim mrežama, vrbovanju u sekte.

U odnosu na period pre pet godina, prisutan je trend porasta korisnika interneta sve niže starosne dobi. Veliki broj dece masovno se uključuje na društvene mreže, istovremeno nespremna da se suoče sa opasnostima koje vrebaju u virtuelnom svetu.

„Tijana klik“ je projekat koji decu uči praktičnim mehanizmima zaštite na internetu. Roditelji i prosvetni radnici edukuju se kako da prepoznaju štetan, kako nedozvoljeni sadržaj, i kako da prate ponašanje dece na internetu.

You May Also Like

More From Author

24Comments

Add yours

+ Leave a Comment