VELIKI DOGADJAJ ZA GARNIZON BAČKE TOPOLE, VOJSKU SRBIJE, OTADŽBINU

Estimated read time 3 min read

BAČKA TOPOLA: U kasarni Prve brigade Kopnene Vojske Srbije „Bačka” u Bačkoj Topoli, pre nešto više od pola godine, su otvorena dva bogoslužbena prostora u prisustvu visokih dostojanstvenika, Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve. Činom malog arhijerejskog osvećenja pravoslavnog hrama posvećenog Svetom Stefanu despotu – Visokom, i svetom arhijerejskom liturgijom načelstvovao je episkop bački Irinej, uz mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, episkopa šumadijskog i vojnog gospodina Jovana, episkopa kruševačkog Davida, episkopa jegarskog Jeronima i brojno pravoslavno sveštenstvo. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je svetu misu u kapelici posvećenoj Mariji Majci Crkve i blagoslovio taj prostor za pripadnike rimokatoličke veroispovesti.

Sve to u skladu sa opredeljenjem da verska služba predstvlja organizovani vid delatnosti tradicionalnih crkava i i verskih zajednica u Vojsci Srbije sa ulogom omogućavanja ustavnog prava na ostvarivanje slobode veroispovesti njenih pripadnika. Verska služba u Vojsci Srbije se organizuje, radi jačanja moralnih i duhovnih vrednosti pripadnika Vojske Srbije, negovanja vojničkih vrlina , patriotizma , kao i oblikovanja gradjanske odgovornosti.

– Prvi zadatak Vojske Srbije je odvraćanje od agresije. Ako budemo svojim sposobnostima uspeli da odvratimo svakog onog ko bude želeo da ugrozi bezbednost Srbije, izvršili smo svoju misiju. Verujemo da će tome doprineti i duhovna snaga, svakako podržana otvaranjem ova dva bogoslužbena prostora – rekao je, ovom prilikom, komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović.

Ocenjujući da je otvaranje dva bogoslužbena prostora veliki događaj ne samo za garnizon Bačka Topola, Vojsku Srbije i za celu našu otadžbinu, a i za odnose dveju većinskih crkava, episkop bački Irinej je izrazio veru u to da će naša vojska na izvorima duhovnog života, crpeti nadahnuće za svoju odgovornu službu.

– Vojnička služba je služba požrtvovanja u mirnodopskim uslovima, a služba najvećeg žrtvovanja, do sopstvenog života, u danima nevolje. To smo doživeli i ne tako davno u našoj istoriji – rekao je dr Irinej.

Monsinjor Stanislav Hočevar izrazio je zahvalnost Vojsci Republike Srbije i Ministarstvu odbrane što je u duhu dijaloga ostvarena ovakva saradnja. Uređenje i opremanje pravoslavnog i rimokatoličkog bogoslužbenog prostora u bačkotopolskoj kasarni „Bačka“ u kojima će službu vršiti vojni sveštenik kapetan Ljubiša Čović i glavni vojni kapelan major don Goran Avramov sa pomoćnicima, svesrdno su pomogle Eparhija Bačka i Beogradska nadbiskupija.

Verska služba u kasarni “Bačka”,  predstavlja organizovani vid delatnosti tradicionalnih crkava, koja počiva na viševekovnoj tradiciji. Osnovni zadatak jeste da omogući ostvarivanje ustavnog prava na slobode veroispovesti njenih pripadnika (vojnika, starešina i civilnih lica). Ostvaruje,  jedan od glavnih ciljeva verska službe u Vojsci Srbije,  jačanje duhovnih i moralnih vrednosti, oblikovanja građanske odgovornosti i negovanja vojničkih vrlina i patriotizma, što je u funkciji razvoja, izgradnje, održavanja i povećanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije prilikom izvršavanja svih definisanih zadataka.

You May Also Like

More From Author

635Comments

Add yours
  1. 461
    It is important to ensure that the pharmacy or online retailer that you purchase dapoxetine from is reputable and trustworthy.?

    Priligy is a medication used to treat premature ejaculation in men. It is a prescription-only medication, which means that it can only be obtained with a valid prescription from a licensed healthcare professional.?

    It can cause anxiety, stress, and other psychological issues, and may lead to sexual dissatisfaction for both partners.

  2. 538
    live sex cams

    live sex cams

    […]we like to honor numerous other internet internet sites around the web, even though they aren稚 linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

  3. 603
    chat with stranger

    chat with stranger

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did a single learn about Mid East has got far more problerms at the same time […]

  4. 632
    austin jobs

    austin jobs

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless definitely really worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got a lot more problerms too […]

+ Leave a Comment