MUZIČKI FESTIVAL DECE VOJVODINE NASTAVLJA SE 28. MAJA

Estimated read time 2 min read

Muzički festival dece Vojvodine, 56. po redu najmasovnija je kulturna manifestacija u Vojvodini. Ove godine Festival se održava  u Bačkoj Topoli.

Osnovan je 1960. godine i održavao se svake godine, naizmenično u Somboru i Novom Bečeju. Od 2012. godine manifestacija se uz suorganizaciju i svesrdnu pomoć Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” i opštine Bačka Topola održava u Bačkoj Topoli.

Na opšinskim smotrama, koje su obavezne za sve opštine, učestvuje blizu 20.000 dece.

Selekcijom ansambala na opštinskim smotrama biraju se ansambli koji učestvuju na 7 zonskih smotri: Bačka Topola, Stara Pazova, Zrenjanin, Pančevo, Kula, Čelarevo i Sremska Mitrovica.

“Odlukom Ministarstva prosvete da ne finansira rad profesora muzičke kulture sa orkestrima i horovima konkurencija horova i orkestara na ovoj manifestaciji se drastično smanjila i vodi ka potpunoj devalvaciji ovog oblika dečjeg stvaralaštva. Nismo u situaciji da mnogo biramo. Mislim da bi svaki direktor škole o horovima i orkestrima morao više da vodi računa  pa i sam ministar prosvete.”-rekao je Savo Mučibabić, sekretar Saveza umetničkog stvaralštvaamaterea Vojvodine.

Nasuprot ovoj činjenici imamo porast i broja i kvaliteta dečjih folklornih ansambala. Ove godine na prvoj stepenici selektovanja, na opštinskim smotrama učestvuje oko 150 dečjih ansambala.

U tri kategorije (horsko, orkestarsko i folklorno stvaralaštvo) na završnom festivalu u Bačkoj Topoli učestvuje oko 2.500 dece. Festival se u ovoj kategoriji nastavlja 28. maja.

Najbolji ansambli obezbeđuju plasman na odgovarajuće republičke festivale i manifestacije.

S obzirom da se na Festival kvalifikuju dečji ansambli koji su prošli višestruke selekcije i da svi imaju vrlo visok nivo umetničkog izvođenja, stručni žiri dodeljuje priznanja i svrstava ih u tri vrednosne kategorije: bronzana, srebrna i zlatna odličja.

You May Also Like

More From Author

30Comments

Add yours

+ Leave a Comment