OZNAKA “SRPSKI KVALITET” ZA “IM TOPOLA”

Estimated read time 2 min read

Za nekoliko nedelja na našim rafovima pojaviće se prvih osam proizvoda, mesnih prerađevina pet prerađivača, sa oznakom “srpski kvalitet”. Taj logo bi trebalo da bude garant višeg kvaliteta ali i da je proizvod napravljen u Srbiji od domaćih sirovina. Kvalitet će biti dvostruko kontrolisan. Proveravaće ga kontrolne kuće koje će ovlastiti Ministarstvo poljoprivrede, ali i nadležne inspekcije tog ministarstva.

Oznaka “srpski kvalitet” garantuje da je proizvod napravljen u Srbiji, od domaćih, kvalitetnih sirovina, na tradicionalan način, i da je bolji od drugih

Taj pečat, za sada, na ukupno osam proizvoda mogu da stave industrije mesa – “Bačka Topola”, “Karneks”, “Juhor”, “Zlatiborac” i “Moric”.

“Naravno da očekujemo veću proizvodnju tih proizvoda i naravno tražnju kako na domaćem tako i na inostranom tržištu”, rekla je Tamara Penjić iz Asocijacije za kvalitet mesa i proizvoda od mesa.

Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj se nada da će kompanije koje su ušle u taj program imati novi talas investicija koje će sa partnerskim bankama i oni individualno podsticati.

Pečat mogu dobiti svi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Važi godinu dana, ali može da se obnovi.

“Ova oznaka može da pomogne srpskim proizvodima da nađu svoje mesto na stranim tržištima, ali pod uslovom da ispunjavaju garantovani kvalitet”, rekao je Emanuel Hidier iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN.

Kvalitet će se, tvrde nadležni, dvostruko proveravati.

“Pored tih kontrola koje će nam raditi kontrolne kuće ovlašćene od strane Ministarstva poljoprivrede, imamo i kontrole od strane inspekcijskih sklužbi Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Branislav Raketić iz Grupe za kvalitet, deklarisanje i oznake hrane.

You May Also Like

More From Author

26Comments

Add yours

+ Leave a Comment