BAČKA TOPOLA- POKRADENI SISTEMI ZA NAVODNJAVANJE – SUŠA JE KUKURUZ SPRŽILA OD KORENA DO VRHA STABLJIKE

Estimated read time 2 min read

Šteta,  na njivama bačkotopolske opštine ,se procenjuje i podaci se iz dana u dan menjaju, a preliminarne prognoze su da će prinosi kukuruza biti manji od 40 do 60 odsto, soje do 50 odsto, šećerne repe od 20 do 30 osto, suncokreta do 10 odsto. Poljoprivredno obradivo zemljište (55.000 ha), veliki prirodni resurs, ove godine ozbiljno je ugrožen.

Suša je kukuruz spržila od korena do vrha stabljike i domaćem ekonomskom adutu i izvoznom lideru, dodelila prefiks ovogodišnjeg ratarskog gubitnika. Po pravilu, svake godine, u ataru Bačke Topole, “zlatno zrno”, stasava oko 20.000  hektara.  I soja će po svemu sudeći neslavno proći, a i suncokret koji bi trebalo da uživa u toplini sunca je pognuo glavu.

Voćari, a posebno oni koji su proizvodnju zasnovali na savremenim principima uz neophodno navodnjavanje, neće snositi velike ekonomske posledice, ali svakako neće ubeležiti proizvodne rekorde. Deo roda je spasen zahvaljujući vodi iz četri veštačka jezera. Bilo bi i bolje da deo opreme,  sa kojim se navodnjavalo preko 5000 hektara, nije pokraden, pa je sada samo deo sistema u funkciji.

I u povratarstvu se na najilustrativniji način pokazalo koliko su sistemi za navodnjavanje spasonosni. Jer oni proizvođači koji su zalivali povrće nisu dozvolili suši da obere rod.

U svakom slučaju i ratari i voćari i povrtari su se uverili da je borba sa ćudima prirode uspešna samo uz primenu nauke i novih tehnologija. Dok ovogodišnji, kako prognostičari kažu, poslednji tropski talas ulazi u svoju završnicu meteorološka hronologija novo sušno leto najavljuje za 2019 godinu. Do tada izvucimo pouke!

You May Also Like

More From Author