MASOVNO TROVANJE PČELA U OPŠTINI BAČKA TOPOLA-ODGOVORNIH NEMA

Estimated read time 3 min read

Bačka Topola – Juče je u selima Opštine Bačka Topola: Negoševo, Pobeda, Gunaroš, Orahovo, Utrine, Brazilija došlo do trovanja i velikog pomora pčela. Nekoliko stotina pčelinjih društava je apsolutno uništeno u toku prethodnih dana i ova agonija će trajati još nekoliko dana.”- tvrdi pčelar Mirko Spasojević.

Gradjani sumljaju da je uzrok totalni herbicid Agro Kvatro, kojim je zaprašivana ambrozija, koja je trenutno u cvetu. Pčelari su zvali inspekcije i nadležne institucije i dobili odgovor da nema dovoljno inspektora da bi neko izašao.Pčelar Radomir Ivković ostao bez 131 društva pčela.

Prema nama dostupnim podacima, obavešteni si nadležni organi, veterinarska inspekcija… ali   Spasojeviću  je rečeno,  da pčelari utvrde ko je kriv,  za pomor, pa će oni, (inspekcija) da tuže.

Sve što bilo je u našoj moći, to smo učinili! Postupali shodno dogovoru koji je objavljen na sajtu SPOS-a.
Sve je veoma lepo i jasno objašnjeno, kako bi trebalo da se obavi postupak u slučaju masovnih uginuća pčela. Međutim, TO JE SAMO NA PAPIRU!!! Po mom znanju, do sada jedino nam je izašao u susret vet. inspektor, gosp. Stanimirov. Od ostalih nikakve vajde! 
Pored obaveznih institucija, kod kojih treba da se prijave predaju, obavešten je gosp. Arpad Fremond, narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, gde ima funkciju zamenika predsednika u Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, svi opštinski funkcioneri kojima je funkcija povezana sa poljoprivredom, SPOS, SPOV, medije…!
Ali kakve vajde od toga, kad ni veterinarska, ni fitosanitarna inspekcija nije pokazala nameru da izlaze na teren u što kraćem mogućem roku. Sa svih strana stižu samo obećanja, i izgovori kako su prezauzeti, tek mogu izlaziti na teren oko 3-4 septembra, iako prvi simptomi uginuća su registrovani još 28. avgusta.E, tako stojimo!Bože, spasi nas epidemija svih vrsta! “- kaže Nemet Ištvan.

Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja iz 2009. godine zabranjena primena sredstava za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele iz vazduhoplova, kao i u vreme cvetanja bilja.

Uz to, Zakon izričito propisuje i da oni koji prskaju bilje moraju za to biti obučeni, kao i da su odgovorni za sve aktivnosti i preduzimanje mera predostrožnosti kada koriste sredstva za zaštitu bilja.

Korisnik je dužan da obavesti vlasnike parcela koje se graniče sa parcelom koja će biti tretirana o primeni sredstava za zaštitu bilja, najmanje 24 sata pre početka primene tih sredstava, tek toliko da se zna.

You May Also Like

More From Author