ORALNO UŽIVANJE ,UZ AJVAR, NA MANIFESTACIONOM TRGU

Estimated read time 5 min read

 Jedinstvena, konceptualno neobična, autentična i društveno odgovorna manifestacija , pod nazivom “Izdji mi na teglu”,  kreće se, na teritoriji cele zemlje,  u formi karavana, od grada do grada, tokom septembra i oktobra, organizujući takmičenje u spremanju ajvara.  Karavan je danas stigao u Bačku Topolu.  Na Manifestacionom trgu, dimili su šporeti na drva,  u  borbi  za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg srpskog proizvoda u svetu. Karavan je prethodnih sezona, posetio više od 60 gradova širom Srbije i proglasio najajvar-majstore za svaku godinu. Tako će biti i ove uz majstore iz Bačke Topole.

“Obezbeđujeni su  svi potrebni uslovi za nadmetanje: natkriveni štand za takmičarsku ekipu, stolovi i stolice, peći za pečenje paprika i pripremu ajvara, drva, tegle, sveža paprika u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, ulje, šećer i so. S’ obzirom na idealne uslove za takmičenje, sve što učesnici treba da urade je da se naoružaju tajnim receptima, dobrom voljom i da nam“izađu na teglu”- kaže Danica Vrekić iz Turističke organizacije Bačke Topole.

Sabo Pos Ferenc, jedan od članova žirija , koji su ocenjivali kvalitet spremljenog ajvara, kaže da se radi o jednoj od najzahtevnijih kulinarskih disciplina, koja iziskuje mnogo strpljenja i umeća.

Evo i jednog interesantnog vidjenja pretendenata na prvo mesto.

“Iako reč mazohizam označava pristanak na mučenje, koje za cilj ima doživljavanje seksualnog vrhunca, u ovom tekstu nije o tome reč, ali ne znam kako drugačije da nazovem onog ko je spreman da zbog uživanja u hrani (ima li to ikakve veze sa još nekim oralnim užicima?) iscrpljuje sebe njenim višesatnim spremanjem. Hrana i seks su iskonske potrebe za preživljavanjem i produžetkom vrste, svakog živog bića pa i čoveka. Vremenom smo stekli potrebu da uživamo i u jednom i u drugom na veoma različite načine. Osim toga, kod ljudi je oduvek postojala tesna povezanost između seksa i hrane. Mnoge namirnice se opravdano smatraju afrodizijcima, a među njima je i paprika, posebno ljuta paprika, koja zbog svog hemijskog sastava tzv. kapsicina izuzetno povoljno deluje na srce, krvni pritisak i smatra se da svojim dejstvom „podmlađuje“ krvne sudove. Kad se sve ovo „sabere i oduzme“, značilo bi da „mučenje“ kroz dugotrajni proces pripreme ajvara, može da vas dovede i do više uživanja na kraju – oralnih (mislim na jelo) ili nekih.”- objašnjava M.R i daje recept.

“Paprika se prvo dobro opere, prosuši i najbolje je da se ispeče na roštilju. Ako nemate mogućnost da to radite negde u prirodi na vatri ili na nekom šporetu „smederevcu“, onda vam preostaje da je pečete na električnom roštilju na terasi, ili na plotni špreta (što vam nikako ne preporučujem). Nemojte je peći u rerni, i to smo probali, jer onda paprika bude, ne pečena, nego kuvana. Teško se guli i jednostavno nije dobra.Takođe, ni svaka paprika nije ista, postoje babure, roge, crvene, zelene, krupnije, sitnije, sa debljom ili tanjom ljuskom… Naš izbor je uvek ona tzv. makedonska crvena roga. Treba da bude čvrsta, sveža, mesnata. Za one koji kuvaju ajvar od presne samlevene paprike sa ljuskom, skoro pa da je i svejedno kakvu će odabrati, osim da ne bude previše vodena (a to, osim prodavcima, nikom ne odgovara). Od paprika sa debelom ljuskom i malo mesa nećete dobiti ništa, a potrošićete mnogo novaca. Paprike koje su previše teške, obično znači i da su pune vode, što će vam znatno produžiti kuvanje ajvara i smanjiti količinu gotovog proizvoda.I kako onda odabrati? Mislimo da je tu najvažnije iskustvo, odnosno vaša procena da kupite najbolju papriku za ono što hoćete da pravite. Nažalost, mnogo puta se desi da otkrijete da ste pogrešili tek kad bude kasno da bilo šta promenite.

Očišćena paprika se sitno nasecka, ili ručno nožem, ili se samelje u mašini za meso ili je kratko iseckate u mašini za sečenje. Ne sme da bude suviše sitno isečena, kako se ne bi na napravio pekmez od nje.U odgovarajuću široku šerpu (to je vrlo bitno da šerpa bude široka, kako bi voda što pre isparila) sipate malo ulja na dno (tačnije onoliko ulja koliko je potrebno da se zamasti dno), dodate iseckanu papriku, so, biber i krčkate je na srednjoj temperaturi (nikako na jakoj vatri) dok sva voda ne ispari uz često mešanje kako paprika ne bi zagorela. Kako da znate kad je gotovo? Pravite probe tako što ćete vaditi po kašiku ajvara na tanjirić i gledati da li i koliko ima tečnosti.Kad ispari sva tečnost ostavite ajvar da se ohladi, pakujete ga u najlon kesice i stavljate u friz. Po potrebi ga odmrzavate. Ako nećete da ga čuvate u zamrzivaču, sipajte vruć ajvar u dobro oprane i ugerejane (u rerni) tegle, stavite sve još malo u rernu da se uhvati korica od gore, zatvorite tegle celofanom i vežite gumicom. Tegle treba dobro napuniti jer prilikom stajanja, ajvar malo „kalira“ odnosno smanji mu se zapremina.”-tvrdi M.R.

You May Also Like

More From Author