PORED PČELA , DIVLJAČ OTROVANA -INSPEKCIJA IZLAZI U PONEDELJAK

Estimated read time 2 min read

Nakon masovnog trovanja pčela u selima Opštine Bačka Topola: Negoševo, Pobeda, Gunaroš, Orahovo, Utrine, i   negedovanja pčelara i javnosti, odgovorne službe, prema najavi, izaći će na teren , da utvrde ko je kriv za ogromne štete koje su pretrpela domaćinstva  . Podsetimo, nekoliko stotina pčelinjih društava je apsolutno uništeno u toku prethodnih dana. Gradjani su posumljali, da je uzrok totalni herbicid Agro Kvatro, kojim je zaprašivana ambrozija, koja je trenutno u cvetu.

“U ponedeljak izlazi veterinarska inspekcija…svi koji još uvek nisu prijavili uginuće pčela, svojim veterinarima, neka to urade što pre…članovi udruženja su svi obavešteni i svi su prijavili a oni koji nisu članovi udruženja bi to trebali uraditi najkasnije u ponedeljak ujutru da bi i do njih došli veterinari i konstatovali stanje. Problem se prema izjavama lovaca multipilkuje,naišli su na zečeve , kojiima ide pena na usta i vrte se u krug”- kaže Mirko Spasojević.

 “Ako neko plati ovu štetu , to ne znači,  da ubuduće neće biti trovaja . Svi će dalje koristiti, bez ograničenja, insekticide i ostala sredstva – veli Atila Doboš

Ako ovaj slučaj, odgovorne institucije puste da se “ohladi”, opravdano se može postaviti pitanje: Čija su oni vojska”- pita se Ištvan Nemet

Pčele su indikatori, oni su prvo na udaru, a ljudi su sledeci”- zabrinuto konstatuje Ildika Mendjan Pletikosić

 “Ako se izborite za kontrolu prskanja i nas lovce ćete  spasiti. Kad se totalom poprska parcela, sve što udje i sleti taj dan je mrtvo,  od ptica do zečeva, lanadi, pasa i naravno pčela”-konsatuje Mirko Jovanić.

Prema našim saznanjima , fitosanitarna inspekcija je danas uzela uzorke bilja, za koje se predpostavlja da je kontaminirano.

You May Also Like

More From Author