Mikloš Lajko iz Gunaroša kod Bačke Topole milioniti je dvojni državljanin Mađarske

Estimated read time 2 min read

Mikloš Lajko rođen je 1981. godine u Bačkoj Topoli, sa porodicom živi u Gunarošu i bavi se poljoprivredom i stočarstvom. On je dvojno mađarsko državljanstvo stekao po pojednostavljenom postupku, na osnovu mađarskog državljanstva predaka.

Svečanom polaganju zakletve u palati “Šandor” u Budimu prisustvovali su mađarski premijer Viktor Orban, predsednik parlamenta Laslo Kover i predsednik Janoš Ader.

“Ovo je svečanost političkog jedinstva naše nacije”, rekao je Ader i dodao da su poljoprivredni proizvođač iz Gunaroša Mikloš Lajko i njegova supruga “pokazali šta znači pripadnost naciji”.

“Oni su pokazali šta je mađarstvo. Žele biti mađarski državljani, jer smatraju da su Mađari, maternji jezik im je mađarski, završili su mađarske škole, preci su im bili Mađari. Mi građani zemlje matice nemamo drugi zadatak, nego da im zahvalimo što iz generacije u generaciju čuvaju i prenose veru i patriotizam naših predaka, što rade, vole, sanjaju na mađarskom”, rekao je mađarski predsednik.

Mađarski parlament usvojio je zakon o dvojnom državljanstvu 2011. godine sa ciljem da se obezbedi brzo dobijanje državljanstva Mađarima koji žive van Mađarske, pre svega u susednim zemljama.

You May Also Like

More From Author