DECENIJA KRIVOLOVA, U ATARU BAČKE TOPOLE

Estimated read time 2 min read
Tim za borbu protiv krivolova, koji deluje u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, obišao je nekoliko lokacija u opštini Bačka Topola tokom vikenda, i u ataru sela Stara Moravica i Pačir otkrio ukupno 6 vabilica za prepelice koje su nepoznate osobe postavile na dve lokacije.
“Imamo saznanja da se intenzivan krivolov prepelica na seobi u lovištima oko Bačke Topole sprovodi duže od jedne decenije. Policiji, lovnoj i inspekciji zaštite životne sredine proteklih godina prijavljeno je mnoštvo slučajeva, a građanima koji su te slučajeve prijavili, krivolovci su pretili i čak naoružani upadali u kuće”, saopštio je Tim za borbu protiv krivolova.
Meštani sa severa Bačke su takođe od početka lovne sezone uočili slučajeve krivolova prepelica kod sela Đurđin i Krivaja, a opravdano se strahuje da je mnogo više onih neotkrivenih primera.
“Izuzetno nas zabrinjavaju podaci sa terena. U nekim od obiđenih sela primetili smo strane lovce, goste u lovu na prepelice i grlice, koji su došli iz država gde su ove vrste trajno zaštićene. Pretpostavljamo da ih njihovi domaćini nisu obavestili da će prepelice loviti na nedozvoljen način, uz upotrebu vabilica i da su ih time doveli u opasnost da budu krivično gonjeni”, upozoravaju iz Tima za borbu protiv krivolova.
U saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije se apeluje na sve ljude koji se kreću u prirodi da prijave slučajeve krivolova, jer prećutkivanje znači odobravanje i omogućavanje ovog krivičnog dela.

You May Also Like

More From Author