BAČKA TOPOLA – SVAKI DESETI STANOVNIK KORISNIK SOCIJANE POMOĆI, SVAKI PEDESETI NA NARODNOM KAZANU

Estimated read time 2 min read

Pred odbornike Skupštine opštine Bačka Topola, danas je  izneta zabrinjavajuća statistika. Prosečne plate zaposlenih u proseku su niže od republičkog proseka za 7.800 dinara (Bačka Topola 39.959- Srbija 47 893). Penzionera je  7600, dok u bačkotopolskoj opštini radi 7934 čoveka. Nezaposlenih je preko 2000. Gotovo 4000 je korisnika socijalne pomoći. Više od 1000 lica, u godini, je koristilo jednokratnu novčanu pomoć. Uz ovo i podatak, da pomoć, traže lica  oko 40 godina, bez posla i mogućnosti da zarade na bilo koji način. Reč je o kategoriji, kojoj je u trenutku bilo-biti ili ne biti. Na narodnom kazanu, koji organizuje Crveni krst,  više je od 600 ljudi I  170 dece obezbedjuje topli obrok

“Narodna kuhinja radi od novembra do aprila. Naš zadatak je da u saradnji sa opštinom obezbedimo topli obok, za sve bez mogućnosti prehrane , tokom zimskih meseci. Lokalna samouprava u tu namenu izdvaja 3,4 miliona dinara a dobijamo i pomoć Crvenog krsta Srbije, u namirnicama. Za decu hranu obezbedjujemo preko lokalnih škola a za odrasle iz centrane kuhinje distribuiramo hranu, na nekoliko punktova u Bačkoj Topoli i gotovo sva naselja u opštini”-kaže Tibor Leštar, predsednik CK Bačke Topole.

Miladin Nešić, lokalni zaštitnik prava i interesa gradjana, navodi da najveći broj problema, kada se radi o pravnoj pomoći, nastaje kao posledica, socijalno-ekonomskog stanja gradjana nastalih kao problem iz radnog odnosa ili penzisko invalidskog osiguranja.

Odbornik, dr Peter Červenak objašnjava , da dugoročna “politika” privrednika bačkotopolske opštine, da isplaćuju “minimalac” stvara i generacije , kako zaposlenih tako i penyionera, koji nemaju dovoljno za goli život. Opšminje inspekciske organe da sivoj ekonomiji moraju stati na put jer se na taj način “fabrikuju” socijalni slučajevi, čak i medju onima koji rade.

Odbornik, profesorRadovan Gardašević napominje da svake godine iz srednjih škola izlazi preko 100 kvalifikovanih srednjočkolaca. Tvrdi , na osnovu razgovora sa učenicima, 80 posto odlazi u inostranstvo, 10 posto odlazi na fakultet. Ukazuje, da problem nastaje kad onih preostalih 10 posto, nemaju gde da se zaposle. Apeluje na otvaranje fleksibilnih firmi , sa manjim brojem ljudi, koji će obezbediti egzistenciju, onima koji ostaju.

Zamerili su odbornici opštinskom  Programu mera aktivne politike zapošljavanja, koji se sveo na javne radove, kao glavni izvor , novih radnih mesta. Lokalna samouprava inače je predvidela 7 miliona akcionim planom zapošljavanja.

 

You May Also Like

More From Author