PEDOFILI I SILOVATELJI, KAO FINI LJUDI, NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Estimated read time 2 min read

Budući da internet danas čini veliki deo svakodnevice pripadnika različitih starosnih grupa, počeo je da privlači i one najmlađe, pa roditelji ne mogu a da se ne zapitaju – jesu li njihova deca bezbedna? Upravo zbog toga nedavno   je održano predavanje o bezbednosti dece na internetu u bačkotopolskoj biblioteci.

Licencirani predavač MUP-a Srbije Vlada Arsić govorio je učenicima OŠ “Čaki Lajoš” i bačkotopolske gimnazije o svim opasnostima koje prete sa društvenih mreža.. Arsić se posebno osvrnuo na prisustvo mladih na fejsbuku i instagramu navodeći drastične primere iz prakse.

Arsić je izneo niz primera iz prakse, kako osobe koje se u našim svakodnevnim životima predstavljaju kao pristojne, kulturne osobe, predstavljaju zapravo veliku opasnost kao pedofili, ubice, silovatelji. Današnji skup je početak edukativnih predavanja koja će u budućnosti biti organizovana u Bačkoj Topoli.

Na osnovu dobijenih rezultata, u anketiranju roditelje, došlo se do zaključka da svako drugo dete starosti od 7 do 15 godina na internetu provede više od 4 sata dnevno, a 71% roditelja smatra da je to previše vremena koje se troši na tu aktivnost. Rezultati su pokazali i da deca od najranije dobi – između 3. i 15. godine, provode sve više vremena na internetu, a najčešće na  You tube platformi, društvenim mrežama ili u igranju online video-igara. Iako se čini da se pre svega radi o zabavnim ili edukativnim sadržajima, neophodno je da se u obzir uzme i to da na internetu postoji mogućnost nekontrolisanog širenja i zloupotrebe informacija. Sa druge strane, došlo se do saznanja da je deci , za razvijanje socijalnih i emocionalnih utisaka, koji su u osnovi razvoja socijalnih veština, neophodno da vreme provode i sa svojim vršnjacima u realnom vremenu i prostoru, a ne samo u virtuelnom okruženju.

You May Also Like

More From Author