DOM UČENIKA ILI”SKADAR NA BOJANI” UDARNIČKI DO SEPTEMBRA

Predsednik opštine Gabor Kišlinder u obilasku najskupljeg i najduže zidanog objekta u Bačkoj Topoli

Ako sve bude kako je obećano, nakon desetak godina i “brda”potrošenog novca 1800 kvadratnih metara Doma učenika sa 43 dvokrevetne sobe trebao bi da bude gradjevinski završen do polovine septembra.

Ova u narodu davno nazvana “propala investicije”podupire se iz sve snage ne i li se spasili što se spasiti može. Opština je iz budžeta za finalizaciju radova dodala 50 miliona dinara. Pokrajinska Vlada dodala je 25 miliona dinara. Sve u želji da se privede funkciji itekako potreban Dom učenika uz lokalnu poljoprivrednu školu.

Da se podsetimo istorije ovog svojevrsnog “Skadra na Bojani”.

MUP je, nedavno saopštio,  da je subotička policija uhapsila bivšeg predsednikaopštine Bačka Topola A.B. i još dve osobe zbog osnova sumnje da su pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja oštetili za 40 miliona dinara. Oni su osumnjičeni da su od 2008. do 2012. godine potpisivali i overavali dokumenta sa neistinitim sadržajem u kojima je navedeno da je građevinsko preduzeće „Kovačević“ ugradilo materijal i izvelo radove na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni.
Formalno pravno jeste tako. Dobri poznavoci prilika,  objšnjavaju da je direktni nadzor vršilo odgovorno stručno lice , potpisivalo takozvane “situacije” o izvršenim radovima a predsednik na osnovu toga potpisivao. Nije tu kraj kruga. Otvoreno se govori o megalomaniji, o potpisivanju faktura sa različitim konačnim iznosima, za iste radove . Moraju se pomenuti tada dobro pozicionirani “političarai” koji su insistirali na gradnji medjusprata, koji nije bio predvidjen projektnom dokumentacijom, koji su u medjuvremenu smenjeni pa “kažnjeni” direktorskim mestom u privredi Bačke Topole. Sve to je podiglo vrednost investicije i onemogućilo da se obećani posao “ključ u ruke”, za predvidjenih 50 miliona, privede kraju. Zato je cifra do sada naraskla na oko 200 miliona dinara.

Ipak i kad bude, ako bude, polovinom septembra priči nije kraj. Objekat treba opremiti da bi bio funkcionalan.  Stručnjaci svedoče da će za opremanje trebati više do 100 miliona dinara.

Sve u svemu svi će biti srećni, kada kraj ulaganjima dodje i objekat proradi u svrhu dece. Straćeno je pet puta više para nego li je trebalo. Za sada niko nije odgovarao, jer nikome ne odgovara da se pronadju krivci sa političkim pedigreom, jer drugih nije ni moglo biti. Ukoliko se desi da neki učenik , kada Dom proradi, slučajno “ukrade” sendvič iz kuhinje , siguran sam, trenutno će biti procesuiran, moguće i izbačen iz škole.

You May Also Like

More From Author