IZBORI NAJVEROVATNIJE DOGODINE, IZBORNA KOMBINATORIKA ZBIJA I RAZBIJA PARTISKE REDOVE


Realno gledano, bez obzira na sve, Srpska napredna stranka (SNS) jeste i dalje favorit, ali rezultati tog, kao i prethodnih istraživanja jasno sugerišu, da se ovaj put ipak neće baš jednostavno prošetati do pobede.

Iako formalno-pravno ne postoji kao kategorija “izborna godina” niti je tako definisana, činjenica je da Vlada i parlament praktično ulaze u izbornu godinu, odnosno u četvrtu godinu mandata, isto tako i većina rukovodstava opština na “lokalu”. Iako razloga da se izbori dogode, ipak, prevremeno ima, što vreme više prolazi sve je izvesnije da će to biti redovni izbori 2020. godine.
Ukoliko se u bliskoj budućnosti raspišu izbori,a blisko je čak iako nas od toga dogadjaja deli 365 dana domaća opozicija, koja je poprilično nekonsolidovana, biće dodatno urušena. Činjenica je da lideri opozicije imaju jedan zajednički stav – smenu Vučića i SNS, što nije slučaj s ostalim stvarima i stranačkim programom. Na izborima opozicija u stanju u kom je trenutno mogla bi da doživi i totalni debakl.

Kako to izgleda na primeru Bačke Topole?

Kako je naše građansko pravo da izađemo na izbore i glasamo za predstavnike vlasti koji će u naše ime donositi odluke, vreme je da malo anlizirmo šta se dogadja u našem “političkom dvorištu”.

Partije na lokalnoj vlasti, SNS i SVM uz nekoliko malih satelita težište minulog rada stavili su na završetak investicija, započetih mnogo godina ranije i nove koje bi trebale daučine nova zapošljavanja. Objektivno dosta je uradjeno i dosta toga se još uvek radi. podignuti su brojni objekti “Sportske akademije, konačno i ruina od hotela se rekonstruiše. propali “Venus” je krenuo iz temelja, nanovo, Industriska zona koja je bila ledina, sada ima strane investitore i interesovanje je sve veće. Ulaže se u sela opštine, osposobljavaju se saobraćajnice, domovi kulture, sve što je vitalno za egzistenciju pa pomalo i luksuza-teniski tereni u Tomislavcima. U Bačkoj Topoli otklanjaju se deceniski problemi, rekonstruišu mostovi, grade parking mesta, povezuju ulice. To su činjenice.
Blizu 55 odsto birača glasalo bi za Srpsku naprednu stranku (SNS) kada bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, pokazalo je poslednje istraživanje agencije Faktor Plus ”Politički barometar april 2019”.Opština Bačka Topola po svemu sudeći ima sličan rejting s tim da na taj rezultat delimično može uticati specifičnost Učešća u izborima, Saveza vojvodjanskih madjara i strukture stanovništva , gde je više od polovine Madjara, koji po pravilu glasaju za svoje predstavnike.

Na uspeh SNS-a mogu delimično uticati i prijateljske stranke SPS-a i Jedinstvene srbije posebno , ukoliko ne budu na jedinstvenoj listi koju predvodi- SNS.Upućeni su na isto biračko telo i ukoliko, svak bude imao svoju listu biće to u pravom smislu reči borba za svakog čoveka . Kade se zbroje glasovi , u raspodeli mandata, najbitnije je ko je koliko uzeo glasova, pa čak iako to bude post izborna koalicija. Indikativno je da stranka Jedinstvene Srbije polko narasta na istom “srpskom” biračkom telu a poznato je da nastupaju u koaliciji, do sada zvanoj, SPS- Jedinstvena Srbija.Iako se u opštini do sada SPS jedva kretao oko cenzusa moguće je da je pronašao osveženje , za dalji politički život.

Za Savez za Srbiju glasalo bi 11,8 posto birča. Koliko je to u Bačkoj Topoli teško je utvrditi jer na skupovima JEDAN OD PET MILIONA, koji po pravilu okuplja opoziciju pojavljuje se pedesetak ljudi. Sigurno to nije njihov izborni broj, tako da ćemo morati sačekati izbore, da vidimo punu težinu njihovog rejtinga, medju gradjanima.
Realno gledano, bez obzira na sve, Srpska napredna stranka (SNS) jeste i dalje favorit, ali rezultati tog, kao i prethodnih istraživanja jasno sugerišu, da se ovaj put ipak neće baš jednostavno prošetati do pobede.
Razume se, nikada se ne može isključiti mogućnost neke izborne ‘bombe’ koja drastično menja situaciju i rejtinge. Takvu bombu , naprimer u kampanji, može predstavljati neka, dobro organizovana, “grupa gradjana”. Sudeći po dosadašnjem iskustvu i ako ih bude završiće “usisani” u SNS ili SVM, u bezglavoj želji za vlašću , pa može uzrokovati samo kratkoročni skok nakon koga će se utopiti , posle toga više neće postojati.

You May Also Like

More From Author