KAPITALNI PROJEKTI NE STAJU UPRKOS KORONI

Predsednik SO Bačka Topola ,Saša Srdić, je naveo da jeBačka Topola u prvom rebalansu budžeta, kada je počela pandemija korona virusa, izdvojila ogroman paket pomoći za zdravstvo i za građane.

Predsednik Skupštine opštine Saša Srdić

Budžet opredeljen na jačanje ekonomije kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

” Rebalans budžeta, kojim je postojeći umanjen za 81 milion dinara, sada iznosi 1,81 milijardu dinara, je posledica izdvajanja novca za borbu protiv korona virusa ali se i nadalje vodi računa da se ostavi mogućnost da se još jače nastavi borba protiv ove opake bolesti i obezbedi nabavka medicinske opreme, lekova. Vodili smo računa i da kapitalni projekti, poboljšanje putne i seoske infrastrukture ne staje, tako da u rebalansu budžeta ima novca koji je neophodan za završetak započetih radova.”- kaže predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić i dodaje, zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, naša država je odlično odreagovala u vreme pandemije korona virusa. Uprkos ekonomskoj krizi koja je zadesila ceo svet, naša država je uspela da u ovoj godini napravi odlične ekonomske uspehe i da nastavi sa važnim ulaganjima u privredu, zdravstvo i infrastrukturu.

 Srdić je objasnio da je prošlo nekoliko teških godina i da je fiskalna konsolidacija uspešno završena, da je nekoliko godine zaredom ostvaren suficit u budžetu, a teške reforme koje su sprovedene dovele su do toga da se ove godine na pravi način nosimo sa najvećom krizom ikada, izazvanom virusom korona. Uz državu, smo uspeli, da na sebe preuzmemo svoj deo tereta krize.

Sve što smo započeli garantovano završavamo

U toku je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštinu Bačka Topola, vredan 595,3 miliona dinara.Projektom je predviđena izgradnja postrojenja pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, sa pratećim objektima i infrastrukturom.Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, za prvu fazu radova izdvojila je samo u ovoj godini 191,5 miliona dinara.

Dogovorena je, dodao je Srdić i saradnja radi investiranja u sekundarnu kanalizacionu mrežu jer ona delimično postoji u Bačkoj Topoli, dok uopšte ne postoji u naseljenim mestima Zobnatica i Bajša.

„Radimo paralelno na izgradnji prečistača i sekundarne kanalizacione mreže sa ciljem da se do kraja 2021. godine puste u funkciju, zbog privrede koja je sve više prisutna u ovoj opštini, zaštite reke Krivaje, ali i zbog velike akcije koju ćemo zajedno sporovoditi sa nacionalnim i međunarodnim fondovima kada je reč o zaštiti životne sredine“

Srdić objašnjava da će od naredne školske godine, u tek završenom, Domu učenika, boraviti 107 učenika srednjih škola, te da Bačka Topola ima oko 1.200 srednjoškolaca, od kojih 600 putuje pa će na taj način rešiti bolje uslove za učenike a otvoriće i desetak novih radnih mesta.Pokrajinska vlada je zajedno sa Opštinom Bačka Topola izdvojila 75 miliona dinara, od kojih je Opština sufinansirala 25 miliona za završnu fazu radova.

Dom učenika je davne 2008. zapuštena investicija, koju smo rehabilitovali i stavili u funkciju

Srdić precizira da se nalazimo na kraju jedne uspešne godine i da već gledaju šta raditi iduće. Izdvaja prvu fazu zatvorenog bazena, koja podrazumeva izgradnju samog objekta, odnosno konstrukciju i njen završetak u prvoj polovini sledeće godine, nakon čega će biti rraspisana javna nabavka za drugu fazu. Precizira da će prva faza, vredna 500 miliona dinara, biti završena iz budžeta lokalne samouprave, dok za drugu fazu izgradnje bazena, koja se odnosi se na opremanje i spoljno uređenje, treba novac potražiti kod viših nivoa vlasti.

“Osim Doma učenika , kod nas funkcioniše i regionalna deponija, koja je još u probnoj fazi rada. U Bačkoj Topoli, je pretovarna stanica, a u toku je i izgradnja glavnog kolektora fekalne kanalizacije… Nakon rebalansa budžeta biće raspisana javna nabavka i za sledeću deonicu kolektora, a ostalo je još oko dva kilometra da bi se stiglo do prečistača otpadnih voda.”- objašnjava Srdić

Srdić je ranijih godina bio član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i pokrenuo više projekata kada je reč o očuvanju prirode

.-Uredili smo i stazu tucanikom oko celog jezera, a iako je prošla sezona, okolina jezera se uređuje stalno- kaže Srdić. -Izuzetno je važno očuvanje jezera, jer je jezero deo zaštićenog prirodnog područja

„Bačkotopolske doline” i spada u red najčistijih i najlepših jezera Vojvodine.Imamo puno pecaroša na jezeru, ali i vikendice u okolini. Ljudi su napravili i molove na kojima pecaju, dok je s druge strane jezera nadomak šume objekat u kojem radi umetnička kolonija. U pitanju je IPA projekat, prekogranične saradnje – kaže Srdić. -Kolonija ima i salu i osam soba koje koriste umetnici.

You May Also Like

More From Author