POSLE DVE DECENIJE, NA POMOLU REŠENJE ZA BIVŠI HOTEL U CENTRU GRADA





Kako je najavljeno, Vlada Madjarske, u obnovu hotela uložiće 1,3 milijarde forinti (oko 330 miliona dinara), dok će ostatak biti finansiran iz budžeta opštine.

“Opštinu vodi koalicija koju čine Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka. Ponosimo se činjenicom da smo svi okupljeni oko jednog cilja, a to je realizacija kapitalnih investicija – ističe Saša Srdić, predsednik Skupštine opštine Bačka Topola.Jedna od njih je svakako i rešavanje završetka radova na bivšem hotelu “Vojvodina” u centru grada , koji dugo vremena rašuva izgled centra grada. Zato smo prihvatili ideju Saveza vojvodjanskih Madjara da u rešenje projekta, preko naših tradicijalno dobrih koalicijonih patrtnera iz SVM-a obezbedimo finansisku konstrukciju za okončanje radova.Kako je najavljeno, Vlada naših severnih suseda u obnovu hotela uložiće 1,3 milijarde forinti (oko 330 miliona dinara), dok će ostatak biti finansiran iz budžeta opštine. Bez obzira na to ko je predlagač, kojoj stranci pripadamo, podržava se sve što je važno za bolji život gradjana.”građana”.

Kostur bivšeg hotela,”Panonija“, vlasništvo, UTD „Vojvodina“u centru Bačke Topole, čija dogradnja je započeta i obustavljena nakon neuspele privatizacije pre nekoliko godina, površine je 3.924 metra kvadratna, a na parceli od 1.940 metara kvadratnih je i 122 kvadratna metra pomoćnih prstorija, godinu dana unazad, počeo je menjati izgled.Omogućeno je to vlastima opštine, nakon što je ovaj objekat, voljom vladajuče većine u Skupštini opštine, kupljen na javnoj prodaji, za 12 miliona dinara iz stečaja. Prvo, je porušen četvrti sprat, jer je preduzeće koje je vršilo merenje statike utvrdilo da je ovakav objekat nebezbedan.Potom je zgrada pokrivena i zaštićena od daljeg propadanja.

Prema rečima odgovornih, do sada je sve finansirano iz , budžeta opštine ali se pokazalo da je to veliki zahvat te da sredstava za dalje radove ponestaje jer je reč o objektu koji ima više od 4.000 kvadrata, te za taj projekat nameravaju da konkurišeu kod viših nivoa vlasti, ali i kod drugih izvora, kao što je madjarska „Betlen Gabor” fondacija. Kako rečeno, tako i učinjeno.

Nosilac projekta je Dom kulture . Direktor, Timea Čipe, informiše da je Dom kulture , u septembru prošle godine, dobio pozitivan odgovor iz Fondacije Betlen Gabor na ranije upućen zahtev za pomoć državnom sekretaru za nacionalnu politiku u Vladi mađarske Arpadu Janošu Potapi a veliku pomoć u svim poslovima vezanim za projekat ustanova sada dobija od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Iza svakog realizovanog projekta stoji pregršt regulativa koje moraju da se usvoje kako bi posao uopšte bio započet, zato ne moramo da spominjemo koliko je za jednu manju, višenacionalnu opštinu kao što je Bačka Topola važno da postoji politički konsenzus za donošenje odluka, koje su uvek na opštu dobrobit gradjana-veli Saša Srdić i objašnjava da je do sada mnogo investicija u toku zahvaljujući takvom pristupa pa se rešava i gorući problem, otpadnih voda i zagadjenja Krivaje, izgradnjom prečistača.

POSLE kompletne obnove Bačka Topola će dobiti likovni, kulturni i administrativni centar. U objektu u samom srcu grada biće i učenički dom sa 59 mesta, velika sala za sastanke i kompletna opštinska uprava.


	

You May Also Like

More From Author