PROTIVGRADNI CENTAR U BAJŠI DOBIJA SOFTVER ZA AUTOMATSKO DELOVANJE

Pokrajinska vlada procenila je da mora da se zaduži kako bi sprovela planirani trogodišnji projekat, vredan ukupno 1,4 milijarde dinara, koji je proglasila kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Vojvodinu. Platiće ga delom iz kredita, a delom iz svog budžeta i drugih izvora finansiranja. 

Od ukupnog iznosa, ove godine će biti povučeno 462 miliona dinara, a sledeće godine 238 miliona dinara. Banka u kojoj će se Pokrajinska vlada zadužiti biće odabrana putem javnog poziva, na osnovu najniže ponuđene efektivne kamatne stope (ali ne više o 2,5 odsto). Planira se dugoročni kredit u trajanju od šest godina, sa uračunatom godinom grejs perioda i polugodišnjom otplatom rate po osnovu glavnice duga.

Daljom automatizacijom na području radarskih centara Bajša i Samoš, postigao bi se jedinstven sistem automatizovane odbrane od grada, doprinelo bi se bržem, pravovremenom i preciznijem delovanju na gradonosne oblake, usled čega bi se povećala efikasnost sistema odbrane od grada na teritoriji čitave Vojvodine. Materija koja se propisuje ne može se rešiti bez donošenja Pokrajinske skupštinske odluke o zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda”

“Postavljanjem mreže automatskih lansera umesto trenutnih manuelnih na ukupno oko 141 lokacija (Bajša) i 130 lokacija (Samoš), uspostaviće se potpuna automatizacija procesa zasejavanja olujno-gradonosne oblačnosti jer će se postojeći automatski način za određivanje komandi za zasejavanje (hardversko-softverski paket HASIS – Hail Suppression Information System) u potpunosti zaokružiti daljinskim prenosom komandi do lansirnog mesta i time obezbediti velika preciznost pravovremenog unosa reagensa u ciljane delove oblaka”, navodi se o ovom projektu u planovima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u budžetu APV za tekuću godinu.

You May Also Like

More From Author