NEŽELJENA DEJSTVA SPORADIČNA, NIJEDNO OZBILJNO,POKLON -3000 ZA SVE VAKCINISANE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svi građani iznad 16 godina koji su se vakcinisali ili koji će se vakcinisati do 31. maja dobiti dodatnu finansijsku pomoć od 3.000 dinara.

Zaključno sa ponedeljkom, u BAČKOTOPOLSKOJ OPŠTINI više od 7000 osoba su primile neku od tri vakcine, Fajzer, Sputnjik v ili Sinofarm a prijavljene neželjene reakcije su sporadične, kažu u Domu zdravlja dr Janoš Hadži i dodaju da nijedna od tih reakcija nije zahtevala hospitalizaciju.

A te reakcije u Bačkoj Topoli, kao i u drugim delovima Srbije gde se koriste ove vakcine su, uglavnom očekivane.

„To su bolovi u mišićima, u zglobovima, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i one su se prolazile za nekoliko dana. Eventualno se može javiti otok na mestu uboda, ali i to brzo prolazi.To nas uverava da su vakcine zaista onakve kakve treba da budu, da je odnos koristi i rizika neuporedivo veći ka strani koristi“-objašnjavaju na vakcinalnom punktu u Bačkoj Topoli.

Prvo i osnovno pitanje je strah od vakcine. Ne postoji lek, ni medicinsko sredstvo koje nema neželjene efekte. Pri odluci o puštanju novog leka, pa i vakcine u upotrebu sprovode se studije koje za cilj imaju da utvrde u kojoj meri se ti neželjeni efekti javljaju. Za sve tri vakcine je utvrđeno da su bezbedne za primenu i da korist daleko premašuje rizik od eventulanih neželjenih efekata. Kao kontratezu strahu od vakcine možemo da razmatramo strah od virusa. Poznato je da kliničke manifestacije COVID-19 ide od asimptomatske ili blage kliničke slike od otkazivanja funkcije pluća, ali i drugih organa (bubrega, srca…) i smrtnog ishoda. Stepen zaštite od infekcije nakon vakcinacije varira, mali broj vakcimisanih neće razviti adekvatan imunski odgovor. Međutim i u toj grupi bolesnika u slučaju infekcije neće doći do razvoja teške kliničke slike i smrtnog ishoda.

You May Also Like

More From Author