NEISCRPNA MAŠTA KAKO OBRADOVATI I PRIDOBITI GLASAČE

Iako su u pitanju izbori na najnižem nivou ipak se bije velika politička bitka.

Izbori za članove Saveta Mesnih zajednica, u 13 od ukupno 15, u opštini Bačka Topola, biće održani u nedelju 15. avgusta. Na izbornim mestima širom opštine i na 21 izbornom mestu u Bačkoj Topoli, sa naseljima Mićunovo i Zobnatica, punoletni građani će, uz ličnu kartu ili pasoš, dokument koji sadrži jedinstveni matični broj, moći da glasaju od 7 do 20 časova.

Izborni štabovi učesnika u izborima za Savete mesnih zajednica u bačkotopolskoj opštini, imaju neiscrpnu maštu kako obradovati glasače i pridobiti ih da daju glas za njihove kandidate, kao da su u najmanju ruku u pitanju veliki izbori za pokrajinu, republiku….Pokloni su od paketa sa neophodnim namirnicama pa sve do ozbiljnih tehničkih uredjaja visoke cene. Očekuju se tradicionalno, liste političkih aktera u bačkotopolskoj opštini, Srpske napredne stranke i Saveza vojvodjanskih Madjara. U nekoliko mesnih zajednica liste su proširene sa imenima “slobodnjaka”i sa te strane ima dosta primedbi u smislu- “Opet se uključuje ceo stranački i državni aparat kroz zloupotrebu resursa jer se dele paketi socijalne pomoći koji su namenjeni onima koji će biti iskontrolisani na dan glasanja i popisani.” Navodi se medju opozicionarima, da su u MZ formirane komisije u kojima su, praktično, samo predstavnici vladajućih stranaka i one kroje ceo izborni proces i dodaje da su prigovori kandidata odbijeni u nekim najmanjim organizacionionim jedinicama lokalne samouprave. Bilo kako bilo iako su u pitanju izbori na najnižem nivou ipak bije velika politička bitka.

U poslednjih osam godina u ovoj severnobačkoj opštini u svim savetima sede ljudi koji su uglavnom bliski Savezu vojvodjanskih Madjara, u sredinama gde su Madjari, većinski živalj ili Srpske napredne stranke gde je dominantno Srpsko stanovništvou i ima tek nekoliko nezavisnih građana.

Svim dosadašnjim predsednicima Saveta mesnih zajednica u avgustu ne izlazi mandat. Da bi izbori bili raspisani i u njima, neophodno je bilo da dosadašnji članovi i predsednici, podnesu ostavke. Tako je učinjeno.

Poznavaoci političkih prilika uvereni su da ni ovaj put neće biti iznenadjena ali hoće biti novih imena.Objašnjavaju da će i dalje biti nastavljena vladavina SNS-SVM koalicije i to tako što će po nekoliko mandata imati SNS u sredinama sa većinskim Madjarskim stanovništvom i obrnuto u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Ukazuju na model najveće mesne zajednice Bačka Topola, gde bi recimo, od 21 mesta, po ovoj zakonitosti SNS trebao da ima pet predstavnika i tako redom.

You May Also Like

More From Author