BOLNICA ZA PTICE U BAČKOJ TOPOLI

Kutak za oporavak, nagrađeni je projekat Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Bačke Topole, koji će zahvaljujući novčanoj nagradi kompanije A 1 od 500.000 dinara, zaživeti i postati pionir u školskom sistemu srednjih škola ne samo u Srbiji već i na Balkanu

Sistem zbrinjavanja divljih ptica ni izbliza nije dovoljan za trenutne potrebe u Srbiji. Prema podacima koje dobijamo od građana procenjujemo da godišnje najmanje 4.000 jedinki divljih ptica treba pregledati, lečiti, operisati, oporaviti i eventualno vratiti u prirodu. Mnoge od njih su strogo zaštićene i/ili ugrožene.Raduje inicijativa da se u Bačkoj Topoli oformi prihvatilište za divlje ptice, kao što je to urađeno u Vršcu. Međutim, i u drugim delovima Srbije potrebna su regionalna prihvatilišta koja bi služila za brzu pomoć pticama u nevolji.- poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Kutak za oporavak, nagrađeni je projekat Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Bačke Topole, koji će zahvaljujući novčanoj nagradi kompanije A 1 od 500.000 dinara, zaživeti i postati pionir u školskom sistemu srednjih škola ne samo u Srbiji već i na Balkanu.

Da je bilo potrebe svedoče u susednoj Subotici gde već vredno rade na ovom poslu.

Bez obzira što je ovo, pored prihvatnog centra za divlje životinje pri ZOO vrtu Palić, jedino prihvatilište u Srbiji ovog tipa, država Srbija ne finansira Centar i njegova funkcionalnost, pa i sam opstanak zavisi isključivo od dobre volje i podrške građana, privrednika i kompanija! Budući da Centar postoji već 16 godina potrebne su znatne popravke, što opet zahteva finansijska sredstva.

Na sreću naših štićenika i nas, kompanija “Telekom Srbija” a.d. je prepoznala značaj jednog ovakvog centra i 2019. godine donacijom pomogla da se rekonstruiše kavez i urade najvažnije popravke. Time je omogućeno da nastavimo rad i da samo te godine prihvatimo oko 30 ptica grabljivica, stručno ih obradimo i vratimo u njihovo prirodno stanište. Imajući u vidu da su ptice grabljivice najugroženija grupa ptica, svaka jedinka je od velikog značaja. Time je “Telekom Srbija” direktno doprineo zaštiti ptica grabljivica i biodiverziteta Srbije. Mi im se na tome iskreno zahvaljujemo i nadamo se da ćemo nastaviti uspešnu saradnju!

Projekat, u Bačkoj Topoli, je zamišljen tako da će nam pacijente dostavljati pokrajinski Zavod za zaštitu prirode, da ih odnegujemo, a stručnu i svaku drugu pomoć imaćemo od zaposlenih u ZOO vrtu Palić i ZOO vrtu Beograd, objašnjava vodja tima Atila Poša.

You May Also Like

More From Author