KIŠA NIJE “UPLAŠILA” PČELARE, SAJAM MEDA PO DVADESETI PUT

Tokom proteklog vikenda, na MANIFESTACIONOM TRGU održan je dvadeseti sajam pčelarstva koji već tradicionalno organizuje bačkotopolsko Udruženje pčelara , uz pokroviteljstvo opštine Bačka Topola

Zainteresovani posetioci na sajmu su mogli pronaći pčelinje proizvode, med, polen, matična mleč, propolis, satne osnove, pogače, sredstva za zaštitu kao i razni potrebni pribori.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, Saša Srdić, otvorio je minulog vikenda pčelarski sajam, na kojem su, u organizaciji pčelarske organizacija Bačke Topole, nastupio veliki broj izlagača.

Srdić je istakao da je kvalitet sajma, što pored izlagačkog, ima i edukativni karakter i poručio pčelarima da je jedan od najvažnijih zadataka da u ubuduće još više podignu kvalitet svojih proizvoda i standardizuju med te da što veće količine meda budu poslate na evropska i svetska tržišta, čime će proizvođači pomoći svoje budžete, ali i trgovinski bilans i ekonomiju Srbije.

“Sve veća potražnja meda otvara velike mogućnosti za ozbiljniji razvoj pčelarstva u ovom delu Srbije. Indirektne koristi od pčelarstva u oprašivanju biljaka u voćarstvu, povrtarstvu, ratarstvu i drugih, od velikog su značaja za povećanje prinosa, i uopšte za ekosistem. Tehnologija u pčelarstvu i dalje napreduje što se vidi iz rasta broja košnica po gazdinstvu. Današnji Sajam ima i regionalni karakter što je još jedan dobar indikator za ukupnu privredu i poljoprivredu naše zemlje. Odavno je poznata činjenica da svet i civilizacija ne bi mogli da postoje bez pčela, zbog toga je na nama da brinemo o pčelama, učimo od njih i ekspolatišemo ono što one daju kao dar svim ljudima – a to je med”- rekao je predsednik udruženja pčelara Mirko Spasojević.

„Veoma je bitno što se nastavlja sa ovim sajmom, koji predstavlja jednu svakako i turističku ponudu našeg grada, a ono što je najbitnije, da pored svih ovih proizvoda: meda, propolisa i opreme koja se koristi u pčelarstvu, mislim da će svi učesnici imati priliku i da razmene iskustva i to je ono najbitnije. Bačka Topola, daje podršku razvoju pčelarstva putem konkursa za kupovinu opreme za pčelarstvo.” rekao je Srdić.

„Pazite, isto kao poljoprivrednici tako i mi pčelari zavisimo i pored ostalog i od vremenskih prilika. Prethodne godine su bile jako loše i tu smo slabo prošli. Mi kao pčleari svake godine moramo da istimarimo, da održavamo pčele, radimo mi to iz ljubavi ali ipak kada čovek nešto radi jednog momenta treba da vidi neki rezultat. Ova godina je za razliku od prethodnih zadovoljavajuća“- veli Spasojević

You May Also Like

More From Author