OSVEŠTAN HLEB NAPRAVLJEN OD OVOGODIŠNJEG ŽITA

Tradicionalno osveštanje hleba od novog roda pšenice i njegovo rezanje održano danas, u crkvi Pohodjena Device Marije u Bačkoj Topoli u partnerstvu sa lokalnom samoupravom. Prvu krišku isekao predsednik opštine Adrijn Satmari. Za današnji dan planirano sada već tradicionalno obeležavanje dana Svetog Ištvana.

U crkvi Pohodjenja Device Marije u Bačkoj Topoli održana je sveta misa i obavljena ceremonija osveštanja hleba umešenog od brašna ovogodišnjeg roda pšenice. Prvu krišku hleba, po tradiciji, isekao je predsednik opštine Adrijan Satmari. Po završetku mise, članovi KUD-a Kodalj Zoltan. U svečanoj povorki doneli su osveštani hleb do bine ispred zgrade domaćina manifestacije na Vašarištu.

Dan svetog Ištvana i praznik Novog hleba je jedan od najznačajnijih praznika u Bačkoj Topoli koji okupi mnoge građane.

Mnogo nam znači osveštavanje novog hleba, jer sam hleb nije tek jedna namirnica, već onaj ko ima svoj hleb svagdašnji, znači da taj čovek, ta porodica može da preživi, i upravo zbog toga uvek se radujemo novom hlebu da u ljudima živi ova tradicija, a sa druge strane, uveren sam da pošto je mađarskoj zajednici ovo nacionalni praznik, on živi u srcima ljudi, u njihovim domovima, i zato im nije potrebno veliko praznovanje da bi osećali da je ovo praznik“- reko je Adrijan Satmari

Tokom celodnevne manifestacije mogla je da se vidi izložba a, starih fijakera, da se proba domaći hleb . Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi negovatelja starih običaja.U nedelju 2o. avgusta u Bačkoj Topoli će biti organizovana Vojvođanska seljačka olimpijada. U takmičarskom delu koji na prostoru Vašarišta počeo u 13.30 časova okupiće, u okviru Lige šampiona, pobednike predhodnih olimpijada, a prateći program biće primeren svim uzrastima.

Tokom više godina organizovanja, Seljačke olimpijade u Bačkoj Topoli , ispostavilo se da je ova manifestacija jedna od najmasovnijih i najpopularnijihn, ne samo, u Bačkoj Topoli, veći širom Vojvodine, sa oko 3000-5000 posetilaca. Autentične paorske , „sportske“ discipline već su zaživele kao tradiconalne, u organizaciji lokalnog kluba proizvodjača „Gazdaker i Udruženja poljoprivrednika Bačke Topole.

Posetioci uživaju u bravurama vozača traktora, prevoženju džakova na biciklu i mnogim teškim poslovima koje su muškarci nekada sa lakoćom obavljali. Tokom decenije, organizovanja Olimpijade ispostavilo se da je ova manifestacija veoma popularna. sa oko . Međutim, gastronomski izazov je otići na Vašarište, avgusta i probati bubac gulaš, i druge varijante paprikaša i gulaša. Kuvari dobijaju nagrade, ali je, kako kažu, najveće priznanje kada vide srećna lica gostiju koji uživaju u ukusu i mirisu ovih starih jela.

You May Also Like

More From Author