BAČKOTOPOLČANI OBELEŽILI DAN PROSVETNIH RADNIKA

Milan Janus, član opštinskog veča za obrazovanje je, danas, rekao da je Dan prosvetnih radnika , prilika da se svi podsetimo plemenite misije ovog poziva i da istaknemo značaj prosvetnih radnika u društvu.

Kao Dan prosvetnih radnika u Srbiji obeležava se 8. novembar, odnosno Mitrovdan, nepouzdan dan rođenja Vuka S. Karadžića. Po Ujedinjenim nacijama Svetski dan prosvetnih radnika je 5. oktobar i on se svake godine obeležava širom sveta.

Ideja o danu nastavnika začeta je u Indiji, 1962. UNESKO 1994. godine prepoznaje značaj obeležavanja datuma te vrste. Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja. Međutim, dan obeležavanja se razlikuje od zemlje do zemlje. Svuda je uzet datum vezan za bitan momenat od značaja za nacionalnu prosvetu konkretne sredine.Otuda je u Srbiji kao Dan prosvetnih radnika prihvaćen Mitrovdan, za koji se veruje da je dan rođenja Vuka Karadžića.

 “Važno nam je da vladaju dobri međuljudski odnosi u svum školama na teritoriji bačkotopolske opštine, da se svaki problem odmah i zajednički rešava, jer se dobra, pozitivna energija, koja vlada među kolegama, direktno prenosi i na naše učenike. Svesni koliki uticaj profesor može imati na odrastanje jednog mladog čoveka, trudićemo se da poziv prosvetnog radnika , zaslužimo, ali i opravdamo.Ovaj poziv je poseban, jer učitelji i nastavnici imaju veliku ulogu u odrastanju dece i izgradnji njihovih sistema vrednosti, ali i u prenošenju znanja. Svakoga dana se potvrđuje odgovornost, važnost i složenost posla kojim se bavite, jer aktivno učestvujete i izgradnji budućnosti naših mladih. Siguran sam da se za ovaj plemeniti i zahtevan poziv mogu opredeliti samo oni koji imaju visoko razvijen osećaj humanosti, empatije i društvene odgovornosti”rekao je član opštinskog veća za obrazovanje , Milan Janus

You May Also Like

More From Author