ZA MADJARSKI NACIONALNI SAVET 27,93 MILIONA

“Smatram da su ovi iznosi izuzetno važni za to da svakodnevno možemo da reagujemo povodom različitih stvari, odnosno da možemo da obezbedimo kontinuirano svakodnevno funkcionisanje Mađarskog nacionalnog saveta.“- Kaže Arpad Fremond , predsednik MNS

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i zamenica pokrajinskog sekretara Slađana Bursać uručili su predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina ugovore o dodeli sredstava za realizaciju godišnjih aktivnosti. Za sedamnaest nacionalnih saveta koji imaju registrovano sedište na teritoriji AP Vojvodine iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 70 miliona dinara.

Mađarski nacionalni savet je u 2024. godini dobio iznos od 27,93 miliona dinara. MNS je sa pokrajinom potpisao ugovor za finansiranje stalnih izdataka u visini od 15,25 miliona dinara, a za pokrivanje osnovnih troškova ugovor glasi na 12,68  miliona dinara.

Arpad Fremond, predsednik MNS-a je naglasio: pokrajina nastavlja da značajno pomaže njihov rad. „Konkursne iznose u velikoj meri finansiramo iz republičkih izvora, odnosno od podrške iz Mađarske. Mi smo unutar budžeta tako podelili novac, da novac namenjen iz pokrajinskog budžeta je onaj koji većim delom pokriva svakodnevno funkcionisanje Mađarskog nacionalnog saveta, odnosno ovaj iznos koristimo za funkcionisanje. Smatram da su ovi iznosi izuzetno važni za to da svakodnevno možemo da reagujemo povodom različitih stvari, odnosno da možemo da obezbedimo kontinuirano svakodnevno funkcionisanje Mađarskog nacionalnog saveta.“

„Kada je reč o unapređivanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, uloga nacionalnih saveta u Vojvodini izuzetno je važna, što je Sekretarijat prepoznao, te mnogobrojne odluke iz svoje  nadležnosti – u oblastima obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma – donosi u konsultaciji s njima. Ukupan iznos koji je ove godine izdvojen kao podrška nacionalnim savetima nacionalnih manjina veći je nego prethodne godine za skoro deset miliona dinara”, izjavio je potpredsednik Sakalaš prilikom uručivanja ugovora.

Za stalne troškove i redovnu delatnost sedamnaest nacionalnih saveta na teritoriji AP Vojvodine dodeljuje se ukupno 70 miliona dinara, u četiri jednaka dela na tromesečnom nivou, do kraja 2024. godine.

Sakalaš je podsetio i na rezultate popisa stanovništva, koji su pokazali da je broj pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u celoj Srbiji u opadanju. On je istakao koliko je važno da se svim nacionalnim manjinama, prevashodno onima na teritoriji AP Vojvodine, obezbede što bolji uslovi za rad, te da im se pomogne u očuvanju i razvoju tradicije i kulture.

You May Also Like

More From Author