SAVEZ VOJVODJANSKIH MADJARA BIRA PREDSEDNIKA

vd. predsednika Balin Pastor, je govorio i o izborima koji su održani 2023. godine nakon kojih je stranka uspela da održi i sačuva svoju zastupljneost na pokrajinskom i republičkom nivou. Uspeli su da osvoje 9 mandata u pokrajinskom i 6 mesta u republičkom parlamentu. U međuvremenu su počeli koalicioni pregovori sa Srpskom naprednom strankom, dodao je.

Izborna skupština Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) održana je u subotu 2. marta u Senti, saopšteno je danas iz te stranke. Kako se navodi, Izborna skupština će biti otvorena za medije do 6. tačke dnevnog reda, odnosno zaključno sa izveštajem predsednika.

 Kako BT PUBLIC saznaje, na Skupštini jedini kandidta za predsednika je Balint Pastor koga je na tu funkciju predložilo 25, opštinskih, okružnih i gradskih organizacija SVM-a. U subotu je izabran i Savet Saveza vojvođanskih Mađara.

Dugogodišnji lider SVM-a Ištvan Pastor (1956 – 2023) preminuo je krajem oktobra prošle godine posle teške bolesti. Pastor je bio lider stranke od 2007. godine, a od 2012. godine bio je i predsednik Skupštine Vojvodine i bio je veoma poštovan kako od vladajuće koalicije, tako i od opozicije. SVM je poslednjih 11 godina u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Ta stranka mađarske nacionalne manjine gaji bliske odnose i sa vladajućim Fidesom u Mađarskoj, strankom premijera Viktora Orbana.

Dr Balint Pastor je u svom predsedničkom izveštaju govorio o radu koji se odnosi na period koji je protekao od poslednje sednice stranačke skupštine. Vršilac dužnosti predsednika SVM-a je naglasio da se sednica skupštine upravo održava u Senti, jer je stranka ovde osnovana. Na sadašnjoj sednici skupštine se može govoriti samo o proteklih 9 i po meseci, umesto uobičajene četiri godine – objasnio je dr Balint Pastor. Razlog tome je što je tadašnji predsednik stranke Ištvan Pastor preminuo u oktobru 2023. godine, nakon izborne skupštine koja je održana prošle godine 20. maja.

“Mnogo rada, ispunjavanja obaveza, izazova, tragedije, složnosti, uspešne realizacije i stvaranja reda. Sve to u proteklih nešto više od 9 meseci, a sve je to obeležilo našu svakodnevicu. Sve je to karakterisalo borbu koju smo mi članovi Saveza vojvođanskih Mađara vodili za zajednicu vojvođanskih Mađara.”

Osim toga, v.d. predsednika je govorio i o izborima koji su održani 2023. godine nakon kojih je stranka uspela da održi i sačuva svoju zastupljneost na pokrajinskom i republičkom nivou. Uspeli su da osvoje 9 mandata u pokrajinskom i 6 mesta u republičkom parlamentu. U međuvremenu su počeli koalicioni pregovori sa Srpskom naprednom strankom, dodao je.

You May Also Like

More From Author