OBELEŽENO 125 GODINA SMRTI MORISA TANA

Obeležena 125. godišnjicu smrti slikara Mora Tana misom u crkvi Uznesenja Bl. Device Marije koju je služio subotički biskup, mons. Ferenc Fazekaš, otvaranjem izložbe u Spomen kući Tan koja predstavlja njegovu umetnost i polaganjem venca na spomen ploču braći Tan. Svečanosti prisustvovao i predsednik SVM-a Balint Pastor.

Obeležena 125. godišnjicu smrti slikara Mora Tana misom u crkvi Uznesenja Bl. Device Marije koju je služio subotički biskup, mons. Ferenc Fazekaš, otvaranjem izložbe u Spomen kući Tan koja predstavlja njegovu umetnost i polaganjem venca na spomen ploču braći Tan.

Svetom misom, otvaranjem izložbe, komemoracijom i brojnim pratećim sadržajem obeležena je 125. godišnjica smrti bečejskog velikana, mađarskog slikara Mora Tana. Program je realizovan u organizaciji Društva intelektualaca braće Tan i uz stručnu podršku Gradskog muzeja Bečej.

Svečani program je počeo Svetom misom u crkvi Velike Bogorodice u centru Bečeja , za koje je vladalo veliko interesovanje Bečejaca i na kojoj je učestvovao i biskup Ferenc Fazekaš.

Posle mise svečanost je nastavljena u Spomen kući „Tan” uz prigodan program, govore i otvaranjem izložbe koja predstavlja život i rad našeg velikana Mora Tana, kao i dokumentarnim filmom o njemu.

Ono što je manje poznato o Moru Tanu je činjenica da ga je Lajos Košut sa 19 godina lično zamolio da dizajnira nacrt prve mađarske poštanske markice.

You May Also Like

More From Author