VOZAČI SVE ČEŠĆE, SA AFENTAMINOM I MARIHUANOM

Kontrola saobraćaja u Bačkoj Topoli ponovo potvrdil da vozači sve češće posežu za narkoticima i bez obzira na to učestvuju u saobraćaju.Vozačima je određeno zadržavanje i protiv njih su podneta odgovarajuće prekršajne prijave.

Tako su saobraćajci prilikom kontrole u četvrtak iz saobraćaja prilikom kontrole u Bačkoj Topoli isključili 39-ogodišnjeg vozača putničkog automobila marke “Opel” kod kojeg je utvrđeno prisustvo amfetamina, a sinoć 30-ogodišnjeg vozača teretnog vozila kod kojeg je utvrđeno prisustvo marihuane.

Test se radi tako što se uzima pljuvačka. Vreme pronalaska droge u njoj je od 1 do 5 dana. Recimo, ako je neko u petak konzumirao amfetamine, oni se mogu pronaći u ponedeljak. Marihuana se može pronaći i u razmaku od 15 do 20 dana od dana konzumiranja. Marihuana je najzastupljenija, a u policije mislie da je to i najopasnija droga.

Test na drogu za vozače, odnosno, „Drag test 5.000“ detektuje 7 najvažnijih grupa narkotika. Svi se otkrivaju analizom pljuvačke. Vozaču se uzme uzorak iz usne duplje, iz dela ispod desni, jer je tu najveća koncentracija pljuvačke. Proces traje deset minuta. Nakon toga se uzorak stavlja u kasetu, kaseta u analizator. Potom uređaj izbacuje rezultat.

Radi se o takozvanom sedmokanalnom testu, koji može da prikaže prisustvo sedam psihoaktivnih suptanci. Amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodiazepin su opijati koje test otkriva. Sve navedeno je podjednako opasno, ali svaka droga na drugačiji način utiče na ljudsku psihu.

You May Also Like

More From Author