BAČKA TOPOLA – NOVAC ZA JOŠ 15 PORODICA, PRE KONKURSA ZA 2024

Opštine će najkasnije na leto otvoriti konkurse za domaćinstva za subvencionisanje zamene stolarije, krovova i kotlova, postavljanja izolacije i instaliranja solarnih panela i kolektora. Pre toga novac svima koji su ispunili uslove od lane.

Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 29. aprila. U ministarstvu očekuju da će oni gradovi i opštine koji s njim potpišu ugovore, najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte i građane.

 Građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova i neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine, do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje”, rekla je ministarka Dubravka Djedović

Dodatnih 15 ugovora o sufinansiranju energetske sanacije stambenih objekata su potpisana od strane Predsednika opštine, Adriana Satmarija

“U okviru konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti u opštini Bačka Topola prijavili su se i domaćinstva koji su ispunili sve uslove javnog poziva, ali predviđena sredstava za Projekat sufinansiranja mera energetske efikasnosti su utrošena i nije bila uslova za nastavak navedenog Projekta, jer su bespovratna sredstva dodeljivana po redosledu dostavljanja ponuda.- kaže Satmari i dodaje – Opština Bačka Topola je donela odluku da obezbedi dodatnih 2 miliona dinara i isto toliki iznos sredstava je zatražila od Ministarstva rudarstva i energetike kako bi svima koji su podneli kompletnu prijavu odobrili sredstva.

Kada je reč o potencijalnim korisnicima suočenim sa siromaštvom, a u ovom slučaju i energetskim siromaštvom, ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. „Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugroženije građane, koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto”, rekla je ministarka Djedović.

You May Also Like

More From Author