SVETSKI POZNATO RUŽIČASTO JEZERO PAČIRA OTVARA SEZONU

Slano, termalno i lekovito jezerce, neobične roze boje kakva krasi samo retka, egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika, priroda je podarila i selu Pačir u opštini Bačka Topola, čiji su meštani sami napravili termalnu i lekovitu banju u koju stižu gosti iz cele SRBIJE i iz prekograničnih mađarskih opština.

Meštani Pačira iskoristili su potencijale jezera koje ima površinu 2.000 metara kvadratnih i njegovu egzotičnu boju koju još imaju i jezera u Indiji, Rusiji, Španiji, Senegalu ili Tanzaniji i pre šest godina napravili banju,

Selo Pačir ili Pačirska banja kako se naziva zbog lekovite termalne vode je čudo u Srbiji, otvara ovogodišnju sezonu zahvaljujući lepom vremenu-

Jezerska voda dolazi sa 1400m dubine. Na svom putu se susreće sa raznim slojevima stena što je čini bogatom mineralima. Temperatura termalne vode je 72 stepena zbog čega se meša sa bunarskom kako bi se rashladila i opala na prijatnih 30 stepen.

Osim minerala jezero je bogato i solima što vodu čini slanom. Tajna ružičaste boje zapravo je posledica visoke koncentracije joda, litijuma i broma zbog čega voda ima neobičan miris, ali je “otporna” na nepoželjne bakterije.

Ova lekovita voda pomaže u očuvanju zdravlja, naročito poboljšanju imunog sistema. Kupanje u jezeru doprinosi lečenju kožnih bolesti, reumatizma i sportskih povreda. Ipak ne savetuje se boravak u vodi duži od 20 do 30 minuta pri jednom ulasku.

You May Also Like

More From Author