ZAVRŠENSPOMENIK PALIM HEROJIMA U BAČKOJ TOPOLI

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je objasnio da su porodice palih boraca bile uporne i posvećene inicijativi da spomenik bude podignut i dodao da je gradnja otpočela ukrajem decembra prošle godine i da je danas završene i spomenik svečano otvoren, zahvaljujući svima u opštini a posebno predsedniku Skupštine opštine Bačka Topola Saši Srdiću. Mistar odbrane i mandatar Vlade, Miloš Vučević obraćajući se prisutnima rekao je da je današnje okupljanje u bačkotopolskoj kasarni posvećeno odavanju počasti senima junaka, pripadnika naše vojske i policije koji su od 1998. do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote.

i

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je objasnio – „Činjenica da su 44 borca s teritorije opštine Bačka Topola dala svoje živote u odbrani otadžbine 1990–1999. godine, da imamo 42 ratna vojna invalida, govori o tome koliko je ovo za ministarstvo nadležno za boračka pitanja važan događaj”
On je rekao da su porodice palih boraca bile uporne i posvećene inicijativi da spomenik bude podignut i dodao da je gradnja otpočela ukrajem decembra prošle godine i da je danas završene i spomenik svečano otvoren, zahvaljujući predsedniku Skupštine opštine Bačka Topola Saši Srdiću. Naglasio je da sada borci njihove porodice i gardjani imaju obeležje zahvalnosto onima koji su položili svoje živote za mir i otadžbinu.

Podsećajući da je zahvaljujući inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2020. godine donet Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, Selaković je ukazao da su na taj način svi oni uvaženi od strane države, kao i da su sada iznosi invalidnina, koje primaju po osnovu zakona od januara 2021. godine, značajni. Sve to samog borca postavlja na pijedestal u sistemu vrednosti, kao svetli primer ljubavi prema otadžbini, ali i svima koje su odlaskom u rat branili.

Mistar odbrane i mandatar Vlade, Miloš Vučević obraćajući se prisutnima rekao je da je današnje okupljanje u bačkotopolskoj kasarni posvećeno odavanju počasti senima junaka, pripadnika naše vojske i policije koji su od 1998. do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote.

 Znali su oni, kao što znamo i mi, draga braćo i sestre, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio. Naprotiv, skupo je plaćena. Znali su da ako tamo na strašnom mestu ne budu postojali oni – da će neprijatelj udariti na našu čeljad, kuće, na svetinje. Znali su da niko drugi neće braniti naše vrednosti nego mi sami i da se za to sami moramo izboriti ili ćemo nestati – istakao je mandatar Vlade, Vučević.

Predsednica Udruženja boraca Vera Kaludjerović istakla je, ” Prošlo je mnogo godina, a mi još ispravljamo nepravde prema onima koji su dali sve što su imali za našu slobodu. Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi i naši podvizi ne uvrede agresora. Da se njihova pomračena savest na tren ne uznemiri. Pre nešto više od decenije, konačno smo prestali da ćutimo. Biću slobodna da kažem, verujem da je to možda i najveće dostignuće koje država Srbija uradila u poslednjoj deceniji, predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske i našom svetom crkvom. U Bačkoj Topoli smo konačno dosanjali san i podigli spomenik rodoljubima”

You May Also Like

More From Author