OTAC FERENC IZ BAČKE TOPOLE POSTAVLJEN, NEDAVNO, ZA SUBOTIČKOG BISKUPA

Omiljeni bačkotopolski župnik, Mons. Ferenc Fazekas, poznat kao vatreni obožavalac FK TSC, preuzeo je upravljanje Subotičkom biskupijom nakon smrti biskupa mons. Slavka Večerina u AVGUSTU 2022 a odlukom Svetog Oca Franje 7. septembra 2023. Imenovan je novim biskupom Subotičke biskupije, koja je crkveno područje s najvećim brojem katolika u Republici Srbiji. Biskupija ima 110 sveštenika i 89 župa te oko 175 hiljada katoličkih vernika.

Zbog svojih dobrih dela sveštenik Ferenc Fazekaš omiljeni je sveštenik gde god da je radio, posebno u Bačkoj Topoli gde je pre biskupovanja proveo dobar deo karijere. Uvek medju nrodom, posebno omiljen medju navijačima FK TSC, koje podržava na svakoj utakmici.

– Ne možemo i nećemo da zabaoravimo sva njegova dobročinstva koja je činio sa članovima crkve i prijateljima materijalno i duhovno pomogao veliki broj porodica, javnih ustanova u celoj Vojvodini. Zato je dodela ovog priznanja samo mali znak zahvalnosi za sve ono što je uradio – kažu dobri poznavaoci crkvenih prilika na severu Bačke.

Njegovu i humanost njegovih mnogih saradnika nije zaustavila ni epidemija korona virusa, a baš tada su radili još više. Posetili su i donirali pakete za veliki broj porodica i tone namirnica je prikupljeno i predato ugroženima u ovom kraju naše zemlje. Ovaj dobri čovek pravo je oličenje onoga što treba da bude jedan sveštenik, a njegova misija je da pomaže drugima koliko god može.

“Jevanđelje nam je dato da slušamo, da činimo ono što je Isus učio i činio prema svima koje je susretao. Stoga je zgodno da na završetku nedjeljne Svete Mise potaknemo vernike s nekoliko rečenica da i oni čine isto, što su kao poruku čuli u misnim čitanjima. Svakako se ne smijemo obeshrabriti zbog neuspeha ili, ako se uprljamo, da se znamo ponovno podignuti i nanovo se odlučiti bez bojazni za iskreno, smerno i radosno svedočenje, jer smo stvarno potrebni ovome svetu. Treba ih potaknuti, da se mole prije nego što krenu u svijet, na svoje radno mjesto, da se pokaže kao pravi Hristovi sljedbenici. Na koncu, mi ćemo biti svetu jedino onda privlačni, ako iskreno, smiono, smerno živimo i svedočimo svoju hršćansku veru, a ne onda, kada postanemo isti kao svijet.”– poručuje Fazekaš

You May Also Like

More From Author