IVANDAN SVEČANO U TOMISLAVCIMA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u Tomislavcima, proslavili su rođenje Svetog Jovana Krstitelja jednog od najvećih svetaca. Rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, u narodu praznik poznatiji pod nazivom Ivanjdan jedan je od najvećih hrišćanskih praznika koji se obeležava 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru.

Venci od ivanjskog cveća treba na IVANDAN se stavljaju na vrata kuća. Tu treba da ostanu preko cele godine. Devojke kroz taj venac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. Običaj koji se u Tomislavcima neguje decenijama.

“Ovo je jedan radostan hrišćanski praznik za koji se još od davnina, naših predaka, vezuju zanimljivi običaji koji su se tradicionalno sačuvali do danas. Smatra se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se danas Sunce tri puta zaustavlja.Jedan od najzastupljenijih jeste pletenje venaca od ivanjskog cveća. Za ovaj običaj vezuje se razna simbolika, pa se tako veruje da venci ukazuju da je priroda došla do najviše tačke, jer je sredina leta i da se tim vencima priroda ovenčava. Venci su i simbolika ljubavi, pa podsećaju parove na venčanje, dok devojke u venac od livadskog bilja i lekovitih trava ubacuju i crvenu ružu. Sa ovim vencima kite se kapije, devojke ih nose na glavi, ukrašavaju se domovi.”- kaže Mirko Spasojević

Ljudi su na ovaj dan od davnina sklapali prijateljstva, kumili se, a od svih običaja najvažnije je da činite dobra dela, pomolite se, zahvalite se Bogu na onome što imate, radujete se i širite ljubav.

You May Also Like

More From Author