Preko 130 ekipa, 26 oktobra, iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Srbije odmerava svoje umeće u kuvanju sarme, na bačkotopolskom Vašarištu. Očekuje vas takmičenje u kuvanju sarme, kao i razna druga takmičenja, vašar rukotvorina i gastro proizvodi, muzički program, kao i razni programi za decu.Klasična sarma (u kupusu)Neobična sarma (u vinovoj lozi, spanaću ili nešto drugo po izboru učesnika)Posna sarma (vegetarijanska)Sva mesta za takmičenje davno popunjena

Preko 130 ekipa i ove godine nadmetaće se u plemenitoj veštini kuvanja sarme na otvorenoj vatri, a najbolje kuvare očekuju vredne novčane i robne nagrade! Sarma se kuva od jutra , a nakon toga sledi predaja uzoraka na ocenjivanje. Uzorci se predaju isključivo u činijama koje obezbeđuje organizator. Činije se nalaze u poklon paketu koje svaka ekipa preuzima po dolasku na manifestaciju u jutarnjim časovima na info-pultu na ulazu u vašarište. Činija ne sme da se obeležava ni na koji način, a sarma se predaje isključivo prema pravilima koje će svaka ekipa dobiti. Uzorci se primaju u šatoru pored bine, gde se svaki uzorak šifrira i postavlja za ocenjivanje. Stručni žiri tek tada počinje svoj nimalo lak posao, da od preko 100 uzoraka izabere baš one najbolje!
Sarmijada je više od takmičenja u kuvanju sarme. To je prava gastronomska i kulturna fešta, koja privlači hiljade posetilaca svake godine. Na Sarmijadi ne samo da možete uživati u ukusnoj sarmi. Obzirom da ove godine Sarmijada slavi svoju 11 godinu, očekuje se bogata ponuda i još više takmičara ali i posetilaca. Manifestacija iako je posvećena prvenstveno sarmi, obuhvata prodaju i degustaciju i različitih drugih domaćih proizvoda, poput džemova, ajvara, zimnice i slatkog. Nezaobilazni proizvodi su i med, liciderski proizvodi kao i rakija.

Takmičari mogu kuvati u kotliću, zemljanoj posudi, saču, loncu ili bilo kom drugom sudu koji sami obezbeđuju. Osim toga, obezbeđuju i ostale sastojke za sarmu (kiseli kupus, spanać, list vinove loze ili nešto drugo po izboru), začine i ostale potrepštine. Organizator obezbeđuje 2,5 kg mlevenog mesa (1 kg junećeg i 1,5 kg svinjskog mesa), ogrev i hleb.